Izdvajamo
Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Dokle će Vučić & SNS da krše Ustav i zakone ove zemlje?!
Beleške jednog penzionera: Ustav Srbije - za potpalu? (foto: Pixabay)
Beleške jednog penzionera: Ustav Srbije - za potpalu? (foto: Pixabay)

Dokle će Vučić & SNS da krše Ustav i zakone ove zemlje?!

Dokle će Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, i Srpska napredna stranka da krše Ustav i zakone ove zemlje?!

Dokle će sudije Ustavnog suda da ćute, primaju sedam puta veće plate od prosečnih i uživaju u kabinetima ne radeći ono na šta su se izborom zakleli?!

Samo u poslednjih mesec dana Ustav i zakoni su „mrtvo slovo“ na papiru napisani reda radi.

I dok državni vrh ne haje za obavezujuće paragrafe, dotle obični građani bivaju tuženi za pogrešno parkiranje, dug od nekoliko dinara „Infostanu“, EPS-u, poreznicima…

Po Zakonu o Narodnoj skupštini na prvoj konstitutivnoj sednici novi poslanici polažu zakletvu i biraju predsednika, potpredsednika i imenuju generalnog sekretara Skupštine. Iako SNS ima dvotrećinsku većinu 12. saziv srpskog parlamenta se prvi put sastao dan pre isteka zakonskog roka za konstitusanje i – nije izabrao čelnike koje zakon predviđa.

Nova sednica je zakazana za 8. oktobar, kada sledi novo kršenje i nepoštovanje osnovnih zakona ove zemlje. Na toj sednici je, po pisanju medija, predviđen izbor čelnika parlamenta, ali ne i verifikacija onog što je Vučić potpisao u Vašingtonu.

Inače, po Zakonu o narodnoj skupštini prva redovna sednica počinje prvog radnog dana u martu, a drugo redovno zasedanje prvog radnog dana u oktobru. Redovna zasedanja ne mogu trajati duže od 90 dana.

Naravno, i pitanje, na osnovu čega će novopečeni poslanici primiti prvu platu kada ne poštuju zakon koji ih obavezuje da sede u skupštinskim klupama?

Po članu 3 Zakona o međunarodnim ugovorima postupak za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnih ugovora pokreće Vlada po sopstvenoj inicijativi ili na predlog organa državne uprave u čiji delokrug pretežno spadaju pitanja koja se uređuju međunarodnim ugovorom.

Prema članu 5 istog zakona predlog osnove treba da sadrži naročito:

  • ustavni osnov;
  • ocenu stepena odnosa sa odnosnom stranom državom i međunarodnom organizacijom;
  • razloge zbog kojih se zaključuje ugovor;
  • osnovna pitanja o kojima će se voditi pregovori, odnosno bitni elementi koje ugovor treba da sadrži;
  • potrebna finansijska sredstva za izvršenje ugovora i način njihovog obezbeđivanja.

Pošto je opšte poznato šta je Vučić potpisao u Vašingtonu, jasno je da nijedna reč iz ovog zakona nije ispoštovana.

Ovo tim pre što je Ivica Dačić po potpisivanju ugovora izjavio:

– Radi se i infrastrukturnim projektima i investicijama. Reč je o desetinama milijardi dolara!

U članu 6 istog zakona Vlada utvrđuje osnovu za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnog ugovora i određuje delegaciju za vođenje pregovora, što ona takođe nije učinila.

U sledećem paragrafu piše: „Ako u toku pregovora druga strana ne prihvati stavove utvrđene u osnovi ili predloži da se razmatraju pitanja o kojima nisu zauzeti stavovi u osnovi (Kosovo-Izrael, preseljenje ambasade Srbije u Jerusalim, odnos prema Hezbolahu – primedbe V. M.), delegacija Republike Srbije će zatražiti nove stavove Vlade, a po potrebi i odložiti pregovore“.

Ni ovaj član zakona nije ispoštovan.

U članu 13 istog zakona piše da Vlada potvrđuje predlog Zakona o potvrđivanju međunarodnog ugovora i podnosi ga Narodnoj skupštini na usvajanje.

Postupak potvrđivanja međunarodnog ugovora mora biti pokrenut u roku od 30 dana od dana njegovog potpisivanja!

Jasno je da ni ovaj stav neće biti ispoštovan jer je sporazum potpisan 4. septembra, a parlament će se sastati 8.oktobra, na kome, po našim saznanjima, ovo potvrđivanje nije na dnevnom redu!

Uostalom, i bez potvrđivanja sporazuma u parlamentu on je počeo da se protivustavno i protivzakonito primenjuje dolaskom američke delegacije u Beograd i otvaranjem kancelarije za razvoj, uz oduševljenje ministara i ministarki, koje umesto da obavljaju samo tekuće poslove do izbora nove Vlade, razlagabaju o milijardama dolara koje će ovaj narod na kraju debelo platiti!

I zato još jednom pitanje – dokle tako?

loading...

Jedan komentar

  1. Glup narod bira glupu vlast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.