Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Dokle će Vučić & SNS da krše Ustav i zakone ove zemlje?!
Beleške jednog penzionera: Ustav Srbije - za potpalu? (foto: Pixabay)
Beleške jednog penzionera: Ustav Srbije - za potpalu? (foto: Pixabay)

Dokle će Vučić & SNS da krše Ustav i zakone ove zemlje?!

Dokle će Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, i Srpska napredna stranka da krše Ustav i zakone ove zemlje?!

Dokle će sudije Ustavnog suda da ćute, primaju sedam puta veće plate od prosečnih i uživaju u kabinetima ne radeći ono na šta su se izborom zakleli?!

Samo u poslednjih mesec dana Ustav i zakoni su „mrtvo slovo“ na papiru napisani reda radi.

I dok državni vrh ne haje za obavezujuće paragrafe, dotle obični građani bivaju tuženi za pogrešno parkiranje, dug od nekoliko dinara „Infostanu“, EPS-u, poreznicima…

Po Zakonu o Narodnoj skupštini na prvoj konstitutivnoj sednici novi poslanici polažu zakletvu i biraju predsednika, potpredsednika i imenuju generalnog sekretara Skupštine. Iako SNS ima dvotrećinsku većinu 12. saziv srpskog parlamenta se prvi put sastao dan pre isteka zakonskog roka za konstitusanje i – nije izabrao čelnike koje zakon predviđa.

Nova sednica je zakazana za 8. oktobar, kada sledi novo kršenje i nepoštovanje osnovnih zakona ove zemlje. Na toj sednici je, po pisanju medija, predviđen izbor čelnika parlamenta, ali ne i verifikacija onog što je Vučić potpisao u Vašingtonu.

Inače, po Zakonu o narodnoj skupštini prva redovna sednica počinje prvog radnog dana u martu, a drugo redovno zasedanje prvog radnog dana u oktobru. Redovna zasedanja ne mogu trajati duže od 90 dana.

Naravno, i pitanje, na osnovu čega će novopečeni poslanici primiti prvu platu kada ne poštuju zakon koji ih obavezuje da sede u skupštinskim klupama?

Po članu 3 Zakona o međunarodnim ugovorima postupak za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnih ugovora pokreće Vlada po sopstvenoj inicijativi ili na predlog organa državne uprave u čiji delokrug pretežno spadaju pitanja koja se uređuju međunarodnim ugovorom.

Prema članu 5 istog zakona predlog osnove treba da sadrži naročito:

  • ustavni osnov;
  • ocenu stepena odnosa sa odnosnom stranom državom i međunarodnom organizacijom;
  • razloge zbog kojih se zaključuje ugovor;
  • osnovna pitanja o kojima će se voditi pregovori, odnosno bitni elementi koje ugovor treba da sadrži;
  • potrebna finansijska sredstva za izvršenje ugovora i način njihovog obezbeđivanja.

Pošto je opšte poznato šta je Vučić potpisao u Vašingtonu, jasno je da nijedna reč iz ovog zakona nije ispoštovana.

Ovo tim pre što je Ivica Dačić po potpisivanju ugovora izjavio:

– Radi se i infrastrukturnim projektima i investicijama. Reč je o desetinama milijardi dolara!

U članu 6 istog zakona Vlada utvrđuje osnovu za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnog ugovora i određuje delegaciju za vođenje pregovora, što ona takođe nije učinila.

U sledećem paragrafu piše: „Ako u toku pregovora druga strana ne prihvati stavove utvrđene u osnovi ili predloži da se razmatraju pitanja o kojima nisu zauzeti stavovi u osnovi (Kosovo-Izrael, preseljenje ambasade Srbije u Jerusalim, odnos prema Hezbolahu – primedbe V. M.), delegacija Republike Srbije će zatražiti nove stavove Vlade, a po potrebi i odložiti pregovore“.

Ni ovaj član zakona nije ispoštovan.

U članu 13 istog zakona piše da Vlada potvrđuje predlog Zakona o potvrđivanju međunarodnog ugovora i podnosi ga Narodnoj skupštini na usvajanje.

Postupak potvrđivanja međunarodnog ugovora mora biti pokrenut u roku od 30 dana od dana njegovog potpisivanja!

Jasno je da ni ovaj stav neće biti ispoštovan jer je sporazum potpisan 4. septembra, a parlament će se sastati 8.oktobra, na kome, po našim saznanjima, ovo potvrđivanje nije na dnevnom redu!

Uostalom, i bez potvrđivanja sporazuma u parlamentu on je počeo da se protivustavno i protivzakonito primenjuje dolaskom američke delegacije u Beograd i otvaranjem kancelarije za razvoj, uz oduševljenje ministara i ministarki, koje umesto da obavljaju samo tekuće poslove do izbora nove Vlade, razlagabaju o milijardama dolara koje će ovaj narod na kraju debelo platiti!

I zato još jednom pitanje – dokle tako?

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem…

Jedan komentar

  1. Glup narod bira glupu vlast.