Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » 4 stvari koje ne smeš da radiš ako si na dijeti
4 stvari koje ne smeš da radiš ako si na dijeti (foto: Pixabay)
4 stvari koje ne smeš da radiš ako si na dijeti (foto: Pixabay)

4 stvari koje ne smeš da radiš ako si na dijeti

Ako si na dijeti ne smeš sebi da nabijaš stres, postaviš nerealne ciljeve, da gladuješ, da odustaneš od mnogih stvari koje voliš da radiš ili jedeš.

Shvati da je dijeta režim ishrane a vrsta mučenja. U dogovoru sa „nadređenim“ (lekarom, najčešće) postavi realne ciljeve, saznaj koja je zdrava težina za tvoj pol, tvoju visinu i godine, pa i način života. Umerenost u svemu je zakon! Kad smo rešili osnove, da pređemo na te stvari koje ne smeš da radiš ako si na dijeti.

Nemoj da si na dijeti na silu

Ako mrziš da budeš na dijeti, a želiš da smršaš, onda je bolje da primeniš neke druge taktike za mršavljenje: trčanje, plivanje, vožnju bicikla, vežbanje… Ako gledaš na dijetu kao na „prokletu obavezu“ – velika je verovatnoća da nećeš uspeti i da ćeš se razočarati na kraju.

Glad ne dolazi u obzir

U stvari, možeš da budeš gladnjikav(a) i po nekoliko puta dnevno, ali da se izluđuješ glađu nikako ne dolazi u obzir. Trebalo bi da znaš da je u redu da unosiš bar 1200 kalorija na dan.

Ne brzaj

Ne može da se smrša danas, ni sutra. Što je brzo, to je kuso; nije zdravo da brzo skineš 20 kilograma! Dosta zavisi i od tvog metabolizma. I opet: ako si na dijeti – uvedi i fizičku aktivnost. Normalno je da se skine oko kilogram nedeljno, sve ostalo nije normalno. Nutricionisti se slažu da brza dijeta znači i da će kilogrami posle još brže da se vrate. Dakle, strpljenje je ključno!

Ne prepuštaj se starim (lošim) navikama

To je i logično: ako nisi do sada – unosi više tečnosti. Lenjost ne ide uz dijetu – rekreiraj se! Ako voliš kasnovečernje obroke pred spavanje – zaboravi ih, ako baš osećaš ponoćnu glad gricni malo (salatu, parčence mesa…). Ako ne voliš šetnju – promeni se, pobedi sebe! Ako jedeš obilno – bolje je manje a češće – pa, promeni i to!

***

Sve u svemu, čovek se tako lako ugoji, a mnogo teško smrša. Potrebno je da imaš samo volju – da je pronađeš negde u dubini duše (ili, preciznije, sala), da napraviš dobar plan i da zaboraviš na izgovore („Jao, nemam para“, „Nemam podršku najbližih“, „Previše radim“…), ali i da sa stručnjakom dođeš do prave dijete!

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.