Post kao lek (foto: Pixabay)
Post kao lek (foto: Pixabay)

Post kao lek

Post, kao deo religijske prakse postoji već hiljadama godina. Post u svim religijama ima značenje duhovnog očišćenja, ali donosi i niz telesnih dobrobiti.

To važi bez obzira na različite motive i različite načine upražnjavanja.

Danas se pod pojmom post, sa medicinskog aspekta, podrazumeva i povremeno uzdržavanje od uzimanja hrane, kao i isključivanje iz ishrane određenih vrsta namirnica u određenom periodu.

Zašto je organizmu potrebno da se oslobodi uzimanja veće količine hrane i uobičajene šeme unošenja obroka tokom dana?

Sva hrana koju pojedemo, u organizmu se pretvara u energiju koja je neophodna za rad svih organa u organizmu. Najveću ulogu u tom procesu ima insulin, hormon koji obezbeđuje glukozi, glavnom šećeru u organizmu, da uđe u sve ćelije tela i dopremi neophodnu energiju.

U situacijama kada nekontrolisano uzimamo hranu i kada se prejedamo povećava se nivo šećera u krvi i smanjuje osetljivost na insulin, što može, tokom vremena, da dovede do razvoja dijabetesa tipa 2.

Ispitivanja pokazuju da se i kod mladih osoba, čak posle samo jednog dana prejedanja, remete vrednosti šećera u krvi i smanjuje osetljivost na insulin.

Posle određenog perioda uzdržavanja od hrane insulin postaje efikasniji u iskorišćavanju glukoze i na taj način može biti koristan u kontroli nivoa šećera u krvi.

Post – za dobru liniju i dugovečnost

Ukoliko se post pravilno primenjuje rezultat će se prvo primetiti na smanjenju obima struka i boljoj liniji, bez gubitka mišićne mase. Post pomaže sagorevanju masnog tkiva i odmoru organa za varenje.

Zahvaljujući postu ubrzava se metabolizam i produžava životni vek, telo se čisti od otpadnih materija, istrošene ćelije se obnavljaju.

Post – za dobar imunitet i čistu kožu

Ukoliko redovno postite u organizmu se smanjuju oštećenja nastala pod dejstvom slobodnih radikala i na taj način se telo efikasnije bori protiv svih spoljašnjih i unutrašnjih zagađivača koji remete zdrav rad ćelija.

Imunitet postaje jači, pa se organizam lakše suprotstavlja naletu virusa, bakterija i drugih izazivača bolesti.

Post prolepšava i čisti kožu, pa je dobra preporuka za sve osobe sa problematičnom kožom lica i tela, uključujući i mlađe osobe sa aknama.

Tokom posta se uravnotežuje san i poboljšavaju moždane funkcije zahvaljujući stvaranju specifičnog proteina u mozgu koji je aktivan u komunikaciji između nervnih ćelija.

Pored uticaja na mnoge telesne funkcije, post jača duhovnu snagu, volju, disciplinu i istrajnost.

Konsultujte svog lekara

Iako se smatra da post mogu da upražnjavaju svi, preporuka je da se starije osobe, osobe sa težim bolestima i hroničnim stanjima, kao i adolescenti pre početka posta konsultuju sa svojim lekarom i u zavisnosti od procenjenog stanja dobiju adekvatan savet.

(Autorka: dr Biljana Lučić)