Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Saveti nutricioniste: Kako da postanete majstor za pripremu obroka
Saveti nutricioniste: Kako da postanete majstor za pripremu obroka (foto: Pixabay)
Saveti nutricioniste: Kako da postanete majstor za pripremu obroka (foto: Pixabay)

Saveti nutricioniste: Kako da postanete majstor za pripremu obroka

Osim obroka iz jednog lonca, u prostu ishranu spada i planiranje obroka ili kuvanje za više dana. Da li ste čuli za trend priprema obroka ponedeljkom?

Ako želite da uštedite sate kuvanja i trčanja u prodavnicu u poslednjem trenutku zbog namirnica koje ste zaboravili, onda postavljanje sistema za planiranje obroka može biti rešenje koje vam je potrebno da se pravilno hranite.

Skupite recepte na jednom mestu

Poželjno je osmisliti obroke sa pet primarnih sastojaka koji pokrivaju doručak, ručak, večeru, desert, pa čak i obrok dok ste u pokretu. Začini poput soli, bibera ili maslinovog ulja se ne smatraju „sastojkom“ u ovim receptima. Posedovanje skupa recepata koje volite može učiniti planiranje obroka mnogo lakšim, posebno u nedeljama kada se osećate neinspirisano.

Napravite prioritetnu listu za kupovinu namirnica

Važno je da odredite prioritete pri odlasku u prodavnicu pre nego što počnete da pripremate obrok. Ovo počinje pravljenjem liste za kupovinu namirnica kod kuće. Pregledajte hranu i sastojke koje već imate, razmislite koja jela biste želeli da jedete i da li možete da mešate, uparite i maksimizirate sastojke. Na primer, možete napraviti veliku količinu kinoe i dodatnih namirnica za doručak, ručak i večeru.

Dobro organizujte kuvanje i pripremu hrane

Ne mora svaki obrok da se pravi jedan po jedan – koristite svoje vreme mudro! Kuvajte odvojene sastojke na šporetu. Dok ti sastojci ključaju ili pare, iseckajte, bacite i ispecite povrće, slatki krompir, granolu i druge namirnice u rerni. Pripremite sve sastojke na kuhinjskom pultu.

Svakako, dok ne naučite uputstva za recept napamet, počnite polako sa jednim jelom tokom nedelje. Takođe, ne morate da pripremate sve komponente jela odjednom. Neki osnovni sastojci, kao što su pirinač, kinoa i testenina, mogu se praviti odjednom, dok se svežiji sastojci mogu kuvati kasnije tokom nedelje.

Polako dopunite frižider

Ako vam je teško da ustajete rano svakog jutra da biste pripremili doručak, iskoristite svoje vreme da sastavite zobenu kašu za nedelju dana ili ispečete seriju kolačića.

Teško vam je da nađete vreme za ručak? Ubacite zelje i povrće u pojedinačne posude i pripremite domaći preliv za salatu koji možete pokapati po vrhu kada dođe vreme za jelo. Ključno je da počnete od malog, a zatim napredujete do toga da imate frižider pun komponenti obroka kako biste mogli da budete kreativni na licu mesta.

Sastavite svoje obroke kasnije, a ne sve odjednom

Priprema sastojaka za sastavljanje obroka tokom nedelje oduzima najviše vremena, pa je preporuka da odvojite nekoliko sati jednog dana u nedelji za pripremu i kuvanje komponenata obroka. Nije potrebno zamrzavanje, jer ćete svoje obroke jesti tokom cele nedelje.

(Autorka: Mekel Hil / healthline)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.