Naslovna » Izlasci » Shopping » Zašto je važno da svakog dana jedemo koštunjavo voće
Zašto je važno da svakog dana jedemo koštunjavo voće (foto: Freepik)
Zašto je važno da svakog dana jedemo koštunjavo voće (foto: Freepik)

Zašto je važno da svakog dana jedemo koštunjavo voće

Koštunjavo voće predstavlja važan izvor hranljivih sastojaka i minerala za naš organizam. Iako se preporučuje njihova svakodnevna upotreba, treba voditi računa o unosu i konzumirati ih umereno.

U prodavnici Plus Cash&Carry, koja se nalazi u Tržnom centru Zmaj u Zemunu, možete po super cenama pronaći raznovrsne vrste koštunjavog voća koje su izuzetno korisne za naše telo. U nastavku pročitajte za šta je koje koštunjavo voće sve dobro…

Bademi su jedan od najomiljenijih i najkonzumiranijih plodova kod nas, koji obiluju proteinima, vlaknima, vitaminom E i mineralima poput magnezijuma, kalcijuma i kalijuma. Oni su, takođe, bogati antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u organizmu. Osim toga, sadrže i zdrave masti koje su korisne za zdravlje srca i krvnih sudova.

Orasi su važan izvor zdravih masti i proteina, a isto tako bogati su mineralima poput magnezijuma i bakra. Osim toga, omega-3 masne kiseline koje se nalaze u orasima važne su za zdravlje srca i pomažu u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Važno je naglasiti da orasi imaju visok nivo kalorija i da bi trebalo da ih jedemo umereno.

Lešnici su bogati zdravim mastima, proteinima i dijetalnim vlaknima, a obiluju i vitaminom E i mineralima poput magnezijuma, cinka i bakra. Redovno konzumiranje lešnika može pomoći u održavanju zdravog srca i krvnih sudova, smanjenju nivoa lošeg holesterola i regulaciji krvnog pritiska.

Indijski orasi su bogati antioksidansima i hranljivim sastojcima koji su važni za zdravlje srca, smanjenje rizika od dijabetesa i drugih hroničnih bolesti. Ovi plodovi mogu pomoći u održavanju zdrave telesne težine i poboljšanju zdravlja kostiju i krvi. Pistaći su poznati po svojim hranljivim sastojcima poput vlakana, proteina i zdravih masti. Osim toga, bogati su vitaminom B6, kalijumom i antioksidansima, što ih čini korisnim za održavanje zdravlja srca, smanjenje nivoa lošeg holesterola i poboljšanje zdravlja kože.

Brazilski orasi su bogati antioksidansima, vitaminima B i mineralima poput magnezijuma i selena. Oni mogu pomoći u održavanju zdravlja mozga, poboljšati funkciju štitne žlezde i smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.