Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Istezanje za početnike
Praktikujte istezanje, ali sa punom pažnjom...
Praktikujte istezanje, ali sa punom pažnjom...

Istezanje za početnike

Istezanje nije korisno samo za sportiste i rekreativce pre ili posle treninga – ovaj jednostavan vid fizičke aktivnosti preporučuje se svima.

Redovne vežbe istezanja mišića doprinose njihovoj fleksibilnosti, što za rezultat ima bolje kretanje i veću spretnost, kod kuće, na poslu, i u svim drugim prilikama. U godinama koje prolaze, održavanje zdravlja i dobre kondicije mišića postaje veoma važno za osobe u srednjem dobu i seniore.

Ako sedite na poslu, imate drugi dugotrajan položaj tela, ili obavljate aktivnost koja anagažuje samo određene grupe mišića – istezanje (u kontra smeru) će vam sigurno prijati. Stvorite naviku da ga obavljate redovno.

Evo nekoliko podataka koje treba znati.

Sportski treneri preporučuju istezanje svake od velikih mišićnih grupa najmanje dva puta nedeljno, u trajanju od 60 sekundi po jednoj vežbi.

Svakodnevna navika jednostavnih vežbi istezanja, takođe, odlična je za pripadnike svih generacija, oba pola.

Bitno je zapamtiti da istezanje (iako zagreva mišiće) ne služi zagrevanju. Ako vežbate, bezbednije je da radite istezanje na kraju treninga, kada su mišići opušteniji, a opseg kretnji veći. Najbolje je istezanje raditi dva puta, na početku i na kraju vežbanja, ali ne na samom početku – pre istezanja brzo hodajte, trčite pet minuta, ili se bavite sličnim aktivnostima u sali.

Ukoliko ne vežbate već samo želite da se istežete – to može biti u bilo koje doba dana – posle buđenja, pred spavanje, u toku pauze na poslu… Prethodna umerena fizička aktivnost se preporučuje, kao i oprez prilikom istezanja.

Istezanje, bez nelagodnosti

Posvetite pažnju onome što osećate – ukoliko imate bilo kakvu nelagodnost ili bol, otišli ste predaleko. Istežite se samo do trenutka kad osetite zategnutost, a ako ste preterali vratite se u komforan položaj. Bilo bi dobro da se zadržite u toj poziciji neko vreme. Kad istezanje postane rutina, pokušajte da dišete duboko 15-30 sekundi u blago „zategnutom“ položaju, zatim se opustite i ponovite istezanje, pokušavajući da idete samo malo dalje od prethodnog.

Sve napred navedeno odnosi se na statičko istezanje, ali ono nije neophodno. Ako vam više prija, možete raditi dinamičko istezanje. Najjednostavnije dinamičko istezanje podseća na vežbanje niskog intenziteta. Više stručnjaka amaterima preporučuje upravo lagane pokrete istezanja.

Imajte u vidu da istezanje treba da bude simetrično – uvek uključite podjednako obe strane tela, ruke, noge, čak i kad imate neki problem ili povredu samo na jednoj.

Važna je i redovnost. Mišići i tetive vrlo brzo će se vratiti u prethodno stanje, ako na nekoliko nedelja preskočite vežbe.

***

Uvedite istezanje kao jednostavnu dnevnu rutinu u 2019. godini. Potražite vežbe sa video objašnjenjima na internetu – važno je da imate dovoljno informacija, kako biste mogli da istezanje radite pravilno.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković