Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Predlog Vučiću: Zagorka Dolovac ambasador u Belgiji
Predlog Vučiću: Zagorka Dolovac ambasador u Belgiji (foto: Brisel / Pixabay)
Predlog Vučiću: Zagorka Dolovac ambasador u Belgiji (foto: Brisel / Pixabay)

Predlog Vučiću: Zagorka Dolovac ambasador u Belgiji

Predlažem predsedniku Vučiću da svojim ukazom postavi Republičkog javnog tužioca (RJT) Zagorku Dolovac za ambasadora Srbije u Belgiji.

Evo i mog laičkog obrazloženja.

Za pet godina svog drugog mandata Zagorka Dolovac se bavila više diplomatijom i međunarodnom saradnjom nego funkcijom na koju je 2015. godine ponovo izabrana.

U minulim godinama ona je službeno posetila tridesetak gradova i zemalja diljem Evrope i SAD. Osim što je bila na međunarodnim konferencijama, najčešće se sastajala sa evropskim kolegama.

I u Beogradu se redovno sastajala kako sa tužiocima, tako i ambasadorima zemalja u kojima je službeno boravila.

„Druženje“ sa ambasadorom i borba protiv korupcije

U saopštenjima RJT-a Zagorka Dolovac se najčešće „družila“ sa ambasadorom Belgije u Beogradu, Koenom Adamom, i sa federalnim tužiocem te zemlje, sa kojima je ostvarila izuzetnu saradnju. U moru saopštenja RJT-a se pominje šest takvih susreta, a nijedan sa tužiocima u Srbiji, ne računajući seminare.

Elem, pošto sam pre neki dan saznao da je za minulih pet godina Zagorka Dolovac dala samo jedan intervju, listajući arhivu, pročitao sam i da je ona pri konkurisanju za drugi mandat, po rečima tadašnjeg ministra pravde Nikole Selakovića, kao glavne ciljeve Tužilaštva istakla borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, oduzimanje imovine stečene krivičnim delom, borbu protiv nasilja u porodici, trgovine ljudima…

Sticajem okolnosti, Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, u razgovoru za agenciju Beta rekla je:

– Savet je sačinio 40 izveštaja sa primerima sistemske korupcije, ali za poslednjih osam godina, ništa značajno nije urađeno po pitanju korupcije. Srbija je jedna od zemalja sa najvećom stopom korupcije u svetu po podacima Fridom hausa.

Neobaveštena javnost i ćutanje o aferama

Na to (korupciju) predsednik Vučić kaže „Pa, šta!“ A i Zagorka Dolovac ćuti, iako u članu 9. Zakona o javnom tužilaštvu piše da „može obaveštavati javnost o predmetima u kojima postupa“.

Javnost do sada nije obaveštena dokle se stiglo, na primer, u aferama „Savamala“, „Helikopter“, „tetka iz Kanade“, „koferče“, „Pančićev vrh“, „Čeda“, „Šeki“, „Krušik“, „nadrilekarstvo“, dokle se stiglo sa pretnjama i ubistvima novinara…

Ne zna se ni kako je Republički javni tužilac kao nadređena postupila prema tužiocima u slučaju hapšenja Ane Lalić, pritvaranja Jovane Popović, „bakljadama“…

Iako je već pomenutim zakonom „zabranjen svaki uticaj na rad javnog tužilaštva na postupanje u predmetima od strane izvršne i zakonodavne vlasti, korišćenjem javnog položaja, sredstava javnog informisanja ili na bilo koji drugi način“, osnovni javni tužilac je po stupanju štrajk dva poslanika vladajućeg SNS-a i zahteva da procesuira vinovnike incidenta pred Skupštinom Srbije odmah to i učinio!

U petak su članovi Građanskog otpora simbolično pocepali i spalili, kako kažu, lažne, fiktivne i sumnjive diplome guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, ministara Siniše Malog, Nebojše Stefanovića, Zorana Đorđevića, Aleksandra Vulina, premijerke Ane Brnabić, poslanika Aleksandra Martinovića, bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, direkrtorke „Službenog glasnika“ Jelene Trivan, bivšeg rektora „Megatrenda“ Miće Jovanovića i predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.

– Pola Vlade Srbije ima lažne diplome – tvrdi Srđan Marković, aktivista Građanskog otpora.

Nadležni tužilac i u ovom slučaju ne reaguje, bilo da procesuira članove Građanskog otpora zbog uznemiravanja javnosti i iznošenja lažnih vesti, bilo da naloži istragu falsifikovanja ili izdavanja lažnih diploma.

I da zaključim.

Pošto je iz svega gore napisanog jasno da se Zagorka Dolovac ne meša u svoj posao i da je daleko uspešnija u diplomatiji, valja je, pre isteka mandata imenovati za ambasadora. ♦

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem jer nisam u mogućnosti da idem kod psihijatra zbog zabrane izlaska“…

loading...

Jedan komentar

  1. Jos jednom da pozdravim GOSPODINA MANDICA.Citala sam o nekim „aktivnostima“ doticne, cak mislim da je dobila odlikovanje od Belgije za saradnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.