Izdvajamo
Recepti: Kafa, čaj, kakao (foto: Pixabay)
Recepti: Kafa, čaj, kakao (foto: Pixabay)

Kafa, čaj, kakao

Kafa, čaj i kakao najčešća su „kućna“ pića, poznata su i voljena po celom svetu, a mogu i da nam koriste za osveženje i pročišćenje.

Pored ukusa i mirisa, ova tri napitka sadrže kofein, tein i teobromin koji deluju stimulativno na naš nervni sistem, ali i bubrege. Kofein, na primer, okrepljuje organizam i smanjuje zamor, to svi znamo.

Kafa, čaj i kakao piju se, da tako kažemo, sami za sebe, ali možete da ih spremite i sa alkoholnim pićima i drugim dodacima i začinima. Šta god da pijete, zlatna reč je: UMERENO! Pročitajte nekoliko (osnovnih) recepata za ove napitke

Domaća kafa

Recepti: domaća kafa (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Španci kažu da su za spremanje dobre domaće kafe potrebne samo tri stvari: kafa, kafa i još kafe.

Vrućom vodom isperite džezvu, sipajte oko 50 gr mlevene kafe i prelijte je sa litrom kipuće vode. Ostavite je da stoji pokrivena pet minuta, zatim je kroz cediljku prelijte u drugu džezvu, koju ste prethodno ugrejali, i tek onda služite u malim šoljama, sa šećerom ili bez, sa mlekom ili bez.

Filtrirana kafa

Vrućom vodom isperite džezvu, stavite na nju levak za filter, a u levak stavite papir ili kesu filtera. Levak sa filterom napunite sa 50 gr mlevene kafe i u njega sipajte litar vrele vode tako da bude bar 1 cm ispod ivice filtera. Ostavite da voda prolazi kroz kafu i polako dodajte još vode.

Turska kafa

Mlevenu kafu sipajte u bakrenu džezvu, dodajte malo šećera u prahu, prelijte hladnom vodom i ostavite da provri. Penu ne skidajte jer ona čuva miris kafe. Kada kafa još jednom provri dodajte malo hladne vode, jer će talog brže da padne na dno. Kafu sipajte u šoljice i servirajte (bez mleka) što je moguće topliju.

Razne varijante kafe

Recepti: razne vrste kafe (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Kapućino… Skuvajte običnu kafu po želji a onda dodajte u šolju ulupanu pavlaku posutu sa malo kakaoa ili cimeta. Obično se služi u većoj šolji.

Kafa brilo… U ugrejanu šolju sipajte malo konjaka i ubacite pola kocke šećera pa onda to zapalite, nalijte kafom i odozgo stavite ulupanu slatku pavlaku.

Bačijska kafa… Razbijte jaje, odvojte žumance od belanca. Žumance umutite sa čašicom ruma i sa malo šećera, pa sve razmutite u vreloj kafi. Poslužite sa tekućom slatkom pavlakom.

Irska kafa… U ugrejanu čašu sipajte prst visine irskog viskija, dodajte malo šećera, zapalite, nalijte toplom kafom i odozgo stavite ulupanu slatku pavlaku.

Ledena kafa… Dve kašike sladoleda od vanile u čaši prelijte hladnom, jakom kafom. Ukrasite je šlagom i rashlađenim vaflima.

Macagran… Ledene kocke prelijte dvostruko jakom, hladnom kafom, dodajte čašicu konjaka, maraskina i malo likera angosture. Kafu zašećerite po ukusu i dodajte karanfilić u prahu.

Kafa Akapulko… U četvrt litre vode rastopite jednu prepunu kašičicu mlevene kafe sa 40 gr šećera u prahu. Dodajte malo ruma i sok od limuna. Tako spremljenom kafom prelijte kocke leda u čaši i poslužite sa slamčicom.

Čaj – topli ili ledeni

Recepti: Čaj (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

U čajnik pokvašen toplom vodom za svaku šolju čaja stavi se po jedna kašičica ili kesica čaja plus još jedna kašičica ili kesica čaja. Čaj se nalije ključalom vodom pa kad odstoji pet minuta i onda se služi (ako ste stavili čaj bez kesice, onda, naravno, mora da se procedi).

Čaj se služi sa slatkom pavlakom, mlekom, šećerom, medom, kriškama limuna, rumom ili rakijom.

Popodnevni engleski čaj… U ugrejanoj čaši pomešajte dve trećine čaja sa trećinom crnog vina i pošećerite po ukusu.

Ledeni čaj… Za svaku porciju pripremite dve kesice čaja. Kad se čaj ohladi, nalijte ga na ledene kocke i dodajte šećer, sok od limuna i malo đumbira.

Flip od čaja… Četvrt litre mleka prokuvajte sa kašičicom šećera, prelijte preko kesice čaja, ostavite da odstoji pet minuta pa pomešajte sa dobro razmućenim žumancetom.

Kakao

Recepti: Kakao (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Sa dve ili više kašika šećera pomešajte 40 gr kakaoa. To dobro umutite sa tri kašike hladne vode. Neprestano lupajući žicom umešajte u litar vrelog mleka. Mleko prokuvajte i dodajte malo vanilin šećera. Sipajte u šoljice i dodajte malo ulupane slatke pavlake.

Meksički kakao… Pola kašičice cimeta, jednu kašičicu kakaoa, pola kašičice vanile, prstohvat soli i prstohvat mlevene čili papričice stavite u šolju, promešajte, dodajte malo vode. Uz mešanje, smesi polako dodajte vruće mleko. U napitak možete da dodate javorov sirup ili med.

Kakao sa bademima… Sitno samlevenih 40 gr badema prokuvajte sa jednim litrom mleka. Mleko i bademe ostavite da stoje pola sata, a onda ocedite. Pomešajte sa 40 gr kakaoa, dve kašike šećera i tri kašike vode. Ovaj kakao uz snažno lupanje pomešajte sa ponovo ugrejanim mlekom sa bademima, pa onda još jednom ostavite da provri.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.