Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Kako se zamrzavaju jaja
Kako se zamrzavaju jaja (foto: Pixabay)
Kako se zamrzavaju jaja (foto: Pixabay)

Kako se zamrzavaju jaja

Da li jaja možemo da stavimo u zamrzivač i upotrebimo kad bude potrebno? Uz dosta opreza, zaista, jaja mogu mogu da se zamrzavaju.

To radite samo u slučaju kad ih imate, nekim slučajem, previše. A zamrzavaju se samo čista i potpuno sveža jaja, uz važnu napomenu: NIKADA sa ljuskom, jer bi u toku zamrzavanja pukla.

Mogu da se zamrzavaju jaja – cela ili posebno belanca i žumanca.

Ovako se zamrzavaju jaja…

Cela jaja… Svako jaje treba razbiti u šoljicu, pre nego što se sipa u činiju, u kojoj ćete iz mešati. Žumance i belance se lagano izmešaju da bi se izbeglo stvaranje pene, jer pena znači – prisustvo vazduha.

U zavisnosti od namene, jajima dodajte šećer ili so. Ako ste ih kad tad planirali za kolače, dodajte na šest jaja jednu kašiku šećera. Ako su za npr. omlet ili dodatak jelima, na šest jaja dodajte pola kašičice soli. Zašto? Zato što šećer i so smanjuju zgušnjavanje jaja pri razmrzavanju. Pre pakovanja, smešu treba procediti kroz žičano sito da bi se odstranio vazduh.

Belance… Belanca se zamrzavaju bez dodataka šećera ili soli. Nije potrebno ni mućenje.

Žumance… Na šolju žumanaca dodajte jednu ravnu kašičicu soli ili dve kašike šećera. Blagim, kružnim mućenjem sjedinite masu i pazite dobro da se ne stvori pena. Smeša se procedi kroz žičano sito i pakuje. Pre zamrzavanja, sa žumanaca skinuti penu da bi se sprečilo stvaranje kore.

Pakovanje i čuvanje

Jaja se pakuju čim se umute. Za pakovanje koristite posude koje se dobro zatvaraju, najbolje bi bilo sa vakuumom, plastične, staklene, metalne… U posudu od pola litre staje do osam jaja, do 12 belanaca ili dvadesetak žumanaca. Zatvorene posude je potrebno obeležiti. Zapišite broj jaja, belanaca ili žumanaca i obavezno – namenu. Odmah ih zamrznite.

Možete da ih zamrznete i u posudama za led koje ćete pokriti kesicama.

Jaja u zamrzivaču možete da čuvate šest do osam meseci. Pre upotrebe potrebno je da ih razmrznete na sobnoj temperaturi i da ih upotrebite u roku od šest sati.

Ako imate posebno belanca i žumanca, jedna kašika jednaka je jednom žumancetu, a dve kašike jednom belancetu. Tri kašike jaja jednako je jednom celom jajetu.

Nikada ne zamrzavajte…

… jaja u ljusci, jaja koja nisu sveža, kuvana jaja.

Takođe, ne zamrzavajte ni sočno voće ili povrće, mlečne proizvode, prženu ili pečenu hranu…

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.