Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Kod kuće može da bude kao u restoranu
Kod kuće - kao u restoranu (foto: Pixabay)
Kod kuće - kao u restoranu (foto: Pixabay)

Kod kuće može da bude kao u restoranu

Hrana u restoranu ima neki poseban šmek, a takvo uživanje nije baš lako realizovati kod kuće. Nije problem samo u spremanju jela, nego i u kombinacijama…

Možda deluje da samo treba da nađete recepte za svoja omiljena (restoranska) jela, od predjela do deserta, ali postoje određena pravila kojih bi trebalo da se pridržavate ukoliko želite da ugođaj bude potpun.

Primamljiv kućni meni „kao u restoranu“ jeste balans blagih, jakih, oštrih i slatkih ukusa, sa hranom različite teksture, temperature i boje. Tako, na primer, neutralni i blagi ukusi poput pirinča, paste ili krompira, u kontrastu su sa jakim ukusima, kao što je meso, divljač ili dobro začinjeno povrće, sve to praćeno oštrim ukusom kisele salate, a naglašeno slatkim desertom za kraj.

Kao u restoranu – pet pravila za izbalansiran meni

Dobro izbalansiran meni ne ponavlja ukuse

Kada je sir serviran uz predjelo, ne uključuje se ubuduće. Slatka hrana smanjuje apetit, pa se ni voće ne služi kao predjelo, ali se zato preporučuje kao obavezna za kraj. Za restorantski užitak i kod kuće, ako služite prvo jelo sa testom, onda nemojte služiti desert sa koricom, poput pite. Ako ste prvo izneli na sto kremastu supu, nemojte uključiti i povrće u sosu – sos servirajte samo jednom tokom obroka.

Kontrastne teksture

Meni treba da nudi i hrskave, i glatke teksture. Hrskava tekstura sirove hrane, kao što je šargarepa i celer, u kontrastu je sa mekanom, poput sira ili supe. Hrskave salate izbalansirane su sa mekšom hranom, poput nudli ili krem sosa. Ovakvim kombinacijama, postižete restorantski užitak i kod kuće.

Kod kuće - kao u restoranu (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Kontrastne temperature

Dobro izbalansiran meni uključuje i tople i hladne temperature. Kod obroka sa četiri jela, toplo prvo jelo praćeno je hladnim drugim, zatim toplim glavnim jelom i hladnim desertom. Kako bi se održala prava temperatura, topla hrana se servira na vrućim tanjirima, a hladna na ohlađenim, i ovo pravilo je veoma važno za kreiranje restorantskog užitka i kod kuće.

Kontrastne boje

Dobro izbalansiran meni nudi kontrast raznobojne hrane. Glavno jelo je ključna tačka menija, i sva druga hrana odabrana je da naglasi njegov ukus, temperaturu, teksturu i boje.

Uključivanje začina

Ako predjelo traje malo duže, nepce može da postane potpuno ublaženo, u kom slučaju se predlaže malo više začinjena hrana za naredna jela. Kombinujući ovo jednostavno pravilo uz gore navedena, sigurno ćete napraviti najbolji restorantski užitak i kod kuće.

(Izvor: Etiquette Scholar)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.