Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Pita sa bundevom i orasima
Recepti: Pita sa bundevom i orasima (foto: Nenad Mandić)
Recepti: Pita sa bundevom i orasima (foto: Nenad Mandić)

Pita sa bundevom i orasima

Pita sa bundevom i orasima je samo za nijansu bogatija i komplikovanija za pravljenje od obične pite sa bundevom, ali i za nijansu ukusnija.

Potrebni sastojci su:

  • 500 gr kora za pite,
  • 500 gr rendane bundeve,
  • 250 gr šećera,
  • 3 kesice vanilin-šećera,
  • 100 ml ulja,
  • 200 gr mlevenih oraha,
  • 1 kašika kakaoa,
  • 3 kašičice cimeta,
  • (gazirana voda – nije neophodna).
  • (sirup: 2 šoljice šećera i 1 šoljica vode)
  • (šećer u prahu).

Pita sa bundevom i orasima sprema se ovako…

Izrendanu bundevu u odgovarajućoj vangli pomešajte sa 200 gr šećera, vanilin-šećerom i cimetom. U činiji pomešajte ostatak šećera, mlevene orahe i kakao.

Prvu koru možete da poprskate gaziranom vodom ili uljem (po izboru); drugu koru poprskajte običnom vodom i mlevenim orasima; treću koru poprskajte uljem i bundevom; uvijte u rolnu savijajući krajeve. Uvijte i ostale kore i ređajte u tepsiju.

Sve uvijene i punjene kore u tepsiji još malo poprskajte vodom i uljem, stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i pecite oko 30 minuta dok ne porumeni.

Možete da pomešate dve šoljice šećera i jednu šoljicu vode i da prokuvate, pa kad se pita sa bundevom i orasima ohladi, prelijete sa dobijenim toplim sirupom.

Secite pitu tek kad se ohladi. Ako ne želite da je prelijete sa sirupom možete da je poslužite i sa posutim šećerom u prahu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.