Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Ubrzajte metabolizam za mršavljenje i održavanje težine
Ubrzajte metabolizam za mršavljenje i održavanje težine (foto: Pixabay)
Ubrzajte metabolizam za mršavljenje i održavanje težine (foto: Pixabay)

Ubrzajte metabolizam za mršavljenje i održavanje težine

Kada je reč o mršavljenju ili održavanju trenutne telesne težine, metabolizam u velikoj meri može da utiče na rezultate. Šta je tačno metabolizam?

Korisno je da znamo na šta on može da utiče i, ako je sporiji, kako da se ubrza.

Definišite metabolizam da biste ga bolje razumeli

Metabolizam se odnosi na biohemijske procese koje telo koristi kada pretvara hranu (kalorije) u energiju kako bi održalo život i podržalo fizičku aktivnost, bilo da se radi o vežbanju ili uobičajenim pokretima tela.

Ovi procesi uključuju najvažnije aktivnosti organizma: disanje, varenje hrane, isporuku hranljivih materija do ćelija kroz krv; takođe, važno je kako mišići, nervi i ćelije koriste energiju, kao i uklanjanje otpadnih proizvoda iz tela.

Brzina kojom se sagorevaju kalorije ili energija naziva se metabolička stopa. Ovaj broj uključuje vašu bazalnu metaboličku stopu (BMR) – broj kalorija potrebnih za održavanje osnovnih funkcija, kao što su disanje i cirkulacija krvi – i kalorije sagorene tokom fizičke aktivnosti.

Vaš BMR je najznačajnija komponenta metaboličke stope, zadužen za 60% do 75% ukupnih kalorija koje dnevno trošite.

Ubrzajte metabolizam na odgovarajući način

Faktori koji utiču na metabolizam su brojni, a među njima su godine, pol, struktura tela i njegova temperatura, visina, unos kofeina, hormoni, trudnoća, i naravno, unos hrane i nivo fizičke aktivnosti.

Iako je metabolizam svakog pojedinca specifičan, mogu se izdvojiti određena opšta pravila kako da ubrzate svoj metabolizam za mršavljenje i održavanje težine.

Vežbajte

Sagorevate mnogo više kalorija kada trenirate, nego kada sedite. Čak i lagana aktivnost ubrzava vaš metabolizam. Jači i intenzivniji treninzi, naravno, sagorevaju više kalorija.

Povećajte svoje dnevno kretanje

Nemate vremena da vežbate? Krećite se više tokom dana. Jednostavni dnevni „zadaci“ poput šetanja, penjanja uz stepenice, rada u bašti ili dvorištu, pa i u kući, zahtevaju od vašeg tela da bude aktivnije i tako sagoreva više kalorija.

Izgradite mišiće

Možete poboljšati sastav svog tela kako biste sagoreli još veći broj kalorija. Uradite trening sa vežbama za snagu kako biste izgradili mišiće, i možete sagorevati mišiće tokom celog dana, čak i kada se vaše telo odmara.

Jedite odgovarajući broj kalorija

Ako unosite previše kalorija, naravno, možete se ugojiti. A ako jedete nedovoljno kalorija, to može učiniti da se metabolizam uspori. Obezbedite sebi dovoljan broj kalorija kako biste održali zdrav metabolizam, i ne izbacujte nijednu grupu namirnica iz svoje ishrane, jer to može samo da vam šteti.

(Autorka: Malija Frej / Very Well Fit)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.