Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Uskršnji recept: Piletina maklube
Uskršnji recept: Piletina maklube
Uskršnji recept: Piletina maklube

Uskršnji recept: Piletina maklube

Zdrava i ukusna piletina maklube (Makloubeh) je tradicionalno libansko jelo i može biti zanimljiv izbor za prazničnu trpezu.

Za pripremanje ovog jela potrebno je:

  • piletina bez kože – dvoje prsa i dva buta s kostima;
  • 3 lovorova lista;
  • ¼ kašičice cimeta;
  • ½ kašičice kardamona;
  • 1 kašičica kukurme;
  • 1 kašičica aleve paprike;
  • povrće – 3 patlidžana srednje veličine, uzdužno isečena na otprilike šest komada debljine 1,5 cm, pola šolje biljnog ulja;
  • pirinač (dve šolje);
  • 1 kašičica kukurme;
  • dve kašičice morske soli;
  • 3 šolje proključale vode;
  • toping – ½ šolje oljuštenih i prepolovljenih badema i/ili pinjola, biljno ulje.

Idealno posuđe za pripremu:

Piletina maklube priprema se ovako…

Isperite i potopite pirinač u vruću vodu na dva sata. Podesite indukciju na 160 stepeni, zagrejte Zepter Pot. Stavite komade piletine da se peku i pokrijte ih poklopcem. Podesite toplotu na 120 stepeni i pustite da se piletina krčka pet minuta.

Otvorite poklopac i ubacite začine, vratite poklopac i ostavite piletinu da se kuva 30 minuta.

Pripremite patlidžan. Zagrejte Zepter Grill na 180 stepeni. Premažite patlidžan tankim slojem ulja s obe strane, pa stavite na vrh kriške patlidžana na Zepter Grill, nakon što se piletina skuva.

Ocedite pirinač i stavite ga preko piletine i patlidžana. Pospite sve orašastim plodovima. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.