Naslovna » Izlasci » Izložbe » Etnografski muzej: Izložba MIODRAG VARTABEDIJAN VARTA I NjEGOVI TRADICIONALNI SIMBOLI
Izložba MIODRAG VARTABEDIJAN VARTA I NjEGOVI TRADICIONALNI SIMBOLI
Izložba MIODRAG VARTABEDIJAN VARTA I NjEGOVI TRADICIONALNI SIMBOLI: Sevan, 2005; pastel

Etnografski muzej: Izložba MIODRAG VARTABEDIJAN VARTA I NjEGOVI TRADICIONALNI SIMBOLI

Otvaranje izložbe „Miodrag Vartabedijan Varta i njegovi tradicionalni simboli“ biće priređeno u četvrtak, 4. aprila 2024. od 19.00, u Etnografskom muzeju.

Uveličaće ga svojim glasovima Braća Teofilovići. Izložbu će otvoriti prof. dr Dijana Milašinović Marić, istoričar umetnosti – predsednik umetničkog saveta ULUPUDS-a.

Na postavci ove retrospektivne izložbe biće predstavljen izbor radova inspirisanih tradicionalnim simbolima. Segmenti koji čine ovu izložbenu celinu su: simbioze – grafike i slike, vartagrafije, slike – vartagrafije i linijski pejzaži.

Iz oblasti primenjene umetnosti i grafičkog dizajna, iz Vartinog ogromnog opusa izabrani su radovi vezani za temu tradicionalnog a nastali su u periodu od 1964. do 2009. godine. Moći će da se vidi izbor ilustracija, ilustrovanih knjiga, opreme foto-monografija, kao i plakati, kaligrafije i znakovi.

Autorka izložbe je Anamarija Vartabedijan.

Miodrag Vartabedijan Varta jedan je od pionira grafičkog dizajna. Stvarao je i aktivno učestvovao u umetničkom životu, razvoju i afirmaciji grafičkog dizajna i štampe na prostoru bivše Jugoslavije u kontinuitetu od pedeset godina.

Postao je prepoznatljiv po svojoj opremi knjiga i jedinstvenom likovnom pečatu. Ponosno je isticao svoju individualnost, pravo na lični stav i slobodu umetničkog izražavanja. U svom delu postigao je estetski sklad prema imanentnim likovnim zakonima.

Razvio je osobenu tehniku grafike – vartagrafiju – direktno otiskivanje kamenih reljefa na papir ili platno metalik kredama i uljanim pastelima, čime se postiže autentičan otisak fakture, zapisa ili slika sa kamenih spomenika, stvarajući autonomno umetničko delo. Sistemom otiskivanja reljefa (frotaž, vartagrafija), slikanjem i kolažiranjem, transponovao je zapise i slike sa kamenih spomenika od antike do početka 20. veka u savremeno likovno delo ili grafičko rešenje, koje je tako postalo čuvar kulturnog nasleđa.

Tradicionalna simbolika javlja se kao izvor Vartinog umetničkog dela. U kamenu, simboličkom staništu ljudske duše, svedoku vekova i čuvaru istorije, ljudskog duha i tradicije – najstarijim i najtrajnijim dokumentima pisma, ornamenta i simbola, pronašao je večnu inspiraciju. Simboli kao vizuelna interpretacija čovekovog shvatanja sveta, kolektivna su sredstva komunikacije i razumevanja, a postali su gradivni elementi Vartinog umetničkog dela.

Miodrag Vartabedijan Varta: Prozor; 1986, slika - vartagrafija
Miodrag Vartabedijan Varta: Prozor; 1986, slika – vartagrafija

U Vartinom opusu oseća se fuzija uticaja svih kultura koje su ostavile trag na tlu bivše Jugoslavije, kao i utemeljenje u jermenskim korenima i kulturi. Spona koja povezuje u jednu celinu njegova stvaralačka stremljenja u oblasti grafičkog dizajna i umetničkog stvaralaštva jeste bogata kulturna istorija oba naroda kojima je pripadao, kao i ljudska i umetnička potreba da se toj baštini oda počast kroz savremeno stvaralaštvo.

Slobodno kretanje i prelaženje iz civilizacije u civilizaciju, spajanje tradicionalnog i modernog, citiranje mitologije, tipična je tendencija krajem XX veka pozicionirana kao umetnost postmodernizma.

Kao slikar-grafičar dostigao je vrhunac stvaralačkih mogućnosti u dizajnu knjiga, podjednako kao i u ilustraciji i grafici. Kao umetnički urednik mnogih foto-monografija koje su prezentovale kulturu i baštinu Jugoslavije i sveta, imao je priliku da se bavi umetničkim radom na licu mesta -slikarstvom, grafikom ili knjigom. Knjiga kao lako prenosiv čuvar baštine, znanja i ideja, koji komunicira kroz prostor i vreme, zauzimala je centralno mesto Vartinih stvaralačkih interesovanja.

Izložba će trajati do 30. aprila 2024. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.