Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija izvodi Humela i Bruknera, za znalce

Beogradska filharmonija izvodi Humela i Bruknera, za znalce

U petak 20. maja u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine Beogradska filharmonija, u seriji koncerata “Za znalce”, izvodi kompleksni Humelov “Veliki koncert” za fagot i orkestar i Bruknerovu “Simfoniju br. 6”.

Orkestrom diriguje iskusni austrijski dirigent Hans Graf.

Glavnu ulogu u složenom i retko izvođenom „Velikom koncertu“ Johana Nepomuka Humela (1778-1837) ima prvi fagotista Beogradske filharmonije Nenad Janković.

„Simfonija br. 6“ Antona Bruknera (1824-1896), takođe je veoma interesantno delo. Iako se nekada smatrala “ružnim pačetom” autorovog simfonijskog opusa, ona na slušaoca ostavlјa nepogrešiv utisak bogate i individualne ekspresije, uz najimaginativniju instrumentaciju koju je osmislio do tada. Simfonija br. 6 poseduje majstorstvo klasične forme koja je u vreme kada je nastala uspela da impresionira i najkritičnijeg znalca od svih – velikog simfoničara Johanesa Bramsa, ali i Gustava Malera, koji je delo dirigovao na premijeri u Gracu 1899. godine.

Dirigent: Hans Graf

Istaknuti austrijski dirigent Hans Graf rođen je u blizini Linca. Najpre je učio da svira violinu i klavir, a nakon što je diplomirao klavir i dirigovanje u Visokoj muzičkoj školi u Gracu, usavršavao se u Italiji u klasi Franka Ferare i Serđua Čelibadakea, kao i u Rusiji u klasi Arvida Jansonsa. Grafa je Francuska Vlada odlikovala Nacionalnim ordenom Legije časti zbog promovisanja francuske muzike širom sveta, a od Austrije je dobio Veliki zlatni orden časti za zasluge prema Republici Austriji. Pored dirigovanja, Hans Graf trenutno radi i kao profesor orkestarskog dirigovanja na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu.

Poznat po širokom repertoaru i kreativnim programima, Graf je jedan od najuvaženijih muzičara današnjice. Za muzičkog direktora Hjustonskog simfonijskog orkestra imenovan je 2001. godine. Na tom mestu je ostao do maja 2013. godine, čime je postao muzički direktor sa najdužim stažom u istoriji ovog orkestra. Trenutno ima titulu dirigenta laureata. Pre svog angažmana u Hjustonu, Graf je osam sezona bio muzički direktor Filharmonije iz Kalgarija, a isti posao je radio i u Nacionalnom orkestru Akvitanije iz Bordoa tokom perioda od šest godina. U periodu 1984–1994, bio je, takođe, na čelu Orkestra Mocarteum iz Salcburga.

Hans Graf je iskusan operski dirigent. Prvo takvo iskustvo imao je u Bečkoj državnoj operi 1981. godine, nakon čega je predvodio postavke u operskim kućama u Berlinu, Minhenu, Parizu, Rimu i drugim gradovima. Grafov široki operski repertoar obuhvata nekoliko svetskih premijera. Od operskih angažmana u poslednje vreme izdvajaju se Parsifal u Ciriškoj operi i Boris Godunov u Rajnskoj nacionalnoj operi u Strazburu.

Solista: Nenad Janković, fagot

Nenad Janković je diplomirao, magistrirao i doktorirao na FMU u Beogradu u klasi Mirka Isaeskog. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Knuta Sonstevolda i Mauricija Paeza. Osnivač je duvačkog trija i duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije i jedan od osnivača ansambla Balkanska kamerna akademija 1995. godine. Nastupa kao solo fagotista Orkestra mladih Mediterana. Svira kao solo fagotista Beogradske filharmonije.

Kao solista nastupao je i sa orkestrom Vojske Srbije, Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“, Gudačima Svetog Đorđa, Simfonijskim orkestrom jugoistočne Evrope i Kamernim orkestrom YES(Youth Europen strings). Dobitnik je više nagrada na saveznim  i međunarodnim takmičenjima. Nenad Janković svira na instrumentima ručne izrade “Milan” i “Imperator”, koje je sa puno lјubavi napravio Živan Šarčević.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković