Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kako se hraniti kad je vazduh zagađen
Vazduh ne možemo promeniti, ali način ishrane možemo
Vazduh ne možemo promeniti, ali način ishrane možemo

Kako se hraniti kad je vazduh zagađen

Koliko vas brine zagađen vazduh u Beogradu? Ako imate utisak da malo šta možete da promenite, nudimo savet stručnjaka iz sveta, koji se ovom problematikom bave. Dodajte ishrani korisne sastojke i pomozite organizmu da se protiv aerozagađenja bori, kažu oni.

Ojačajte zdravlje srca, pluća i krvnih sudova, zaštitite se, koliko možete, od štetnog dejstva otrovnih čestica i slobodnih radikala unošenjem antioksidanata, povećajte, istovremeno otpornost na bakterije i viruse koji se u zagađenom vazduhu razmnožavaju.

Vitamini, morska riba i semenke… dok vazduh ne „ozeleni“

Iz brojnih uputstava lekara, od Meksiko Sitija, preko Londona do Delhija, sledi da je jedan od najvažnijih sastojaka neophodan plućima u borbi protiv nepovoljnih agenasa – vitamin C. Sigurno vam je poznato da telo ovaj važan antioksidant ne može da proizvede, ni skladišti, pa ga morate unositi redovno. Ima ga u pomorandžama, limunu, kiviju, avokadu, brokoliju i drugom zelenom povrću…

Sledeći, gotovo podjednako zanačajan, je vitamin E. Konzumirajte maslinovo ulje, suncokretove semenke, avokado, badem, spanać… Maslinovo ulje poboljšava fuknkcionisanje pluća, a njegove masne kiseline smanjuju upale. Pošto se zagrevanjem gube svojstva, koristite ga kao preliv za salate.

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline, što znači neophodne, a organizam ne može da ih sintetiše. Istraživanja pokazuju da smanjuju upale i posledice takozvanog oksidativnog stresa (viška slobodnih radikala), kojem smo izloženi kad je vazduh zagađen. Pošto su dobre i za pravilno funkcionisanje mozga, srca… unesite ih putem hrane. Jedite morsku ribu (skušu, losos, sardine), dodajte hrani čia semenke, laneno seme. Laneno seme je visokovredan jeftin začin koji se može pronaći u svim prodavnicama zdrave hrane i uvrstiti u dnevnu naviku. Ima antioksidativna svojstva i smanjuje simptome astme i alergija.

Osam vitamina grupe B imaju bitnu ulogu u ćelijskom metabolizmu i zaštitne efekte zbog svojih antiinflamatornih, aktioksidativnih i imunopozitivnih svojstava. Pravilan unos vitamina B garantovan je uravnoteženom ishranom koja, pored žitarica od celog zrna, mahunarki, mlečnih proizvoda, jaja… sadrži i meso.

Zagađen vazduh nepovoljno deluje i na kožu, pa je dobro dodati ishrani namirnice bogate beta karotenom (provitaminom A, koji se, po potrebi, u organizmu pretvara u vitamin A). Pored borbe protiv slobodnih radikala, vitamin A održava zdravlje vida, kose i kože. Beta karotena ima u šargarepi, spanaću, paprici i drugom povrću zelene, crvene i narandžaste boje. Paradajz je posebno dobar pošto sa sadrži i antioksidant likopen, koji štiti od respiratornih bolesti.

Svi navedeni nutrijenti mogu se uzimati i u tabletama, ako niste u prilici da ih obezbedite u dovoljnoj količini iz hrane, što je manje popularno rešenje. Uzimanjem zdravih namirnica u redovnoj ishrani koriste se i njihovi drugi važni sastojci, koji će doprineti boljem zdravlju čitavog organizma.

Zimski vazduh, opravdano lošiji…

Savetima vezanim za zdravu ishranu nismo vam rekli ništa novo. Važno je, ipak, naglasiti da su zdrave navike, u zimskom periodu, neophodne iz više razloga. Jedan od važnih je lošiji kvalitet vazduha.

Bez lišća u parkovima, pun automobila na ulicama, i aktivnih dimnjaka na krovovima, Beograd nam ovih dana nudi manje od uobičajenog.

Dok čekamo da nadležni reaguju, košava dune, proleće stigne, standard poraste, merne stanice „uđu u zeleno“… možemo učiniti i ponešto što zavisi samo od nas.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković

Jedan komentar

  1. Nisam siguna da hrana previse utice, nazalost, maske su neizbezne.