Posle plivanja
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Posle plivanja – u večernji provod

Posle plivanja – u večernji provod

Kako stojimo sa kondicijom ovog leta? Retki su oni koji mogu da kažu da posle plivanja i drugih fizičkih aktivnosti na otvorenom nisu umorni.

Uobičajene su i upale mišića, tetiva i ligamenata, kod osoba koje u toku godine nisu aktivne.

Celodnevni boravak na plaži ili u prirodi nikako ne bi trebalo da umanji zadovoljstvo provoda u svežim večerima u Beogradu. Evo zato nekoliko saveta za brži oporavak.

San, hidratacija, balansirana ishrana

San je neophodan i nezamenljiv, pa se ova vrsta opuštanja telu ne sme uskratiti. Isplanirajte, dakle, da li će to biti duži jutarnji san ili dremka u toku dana.

Hidratacija organizma je ključna za obnavljanje snage. Visoke temperature podrazumevaju znojenje, fizička aktivnost ga dodatno podstiče, pa je potrebno unošenjem tečnosti nadoknaditi izgubljeno. Metabolizam se na ovaj način podstiče, izbacuju se toksini, čitavo telo se osvežava.

Balansirana ishrana umanjuje umor. Proteini i ugljeni hidrati su telu potrebni pre plivanja ili intenzivnog bavljenja uobičajenim letnjim sportovima, pa zdrave i raznovrsne obroke ne treba izostaviti.

Posle plivanja

Masaža, vežbe, tuširanje

Izmasirajte mišiće gelom ili kremom koja sadrži supstance na bazi mentola, podstiče cirkulaciju i smanjuje napetost. Ovakvih proizvoda ima u svim parfimerijama i apotekama, jeftini su, napravljeni od prirodnih supstanci… Ukoliko imate uslova, odredite termine u toku leta u kojima ćete sebi priuštiti profesionalnu masažu.

Vežbe istezanja podstiču oporavak mišića, jačaju zglobove, opuštaju i pripremaju za nove aktivnosti. Potrebno ih je redovno praktikovati.

Naizmenično tuširanje hladnom i toplom vodom je odlično za regeneraciju. Ova metoda umanjuje bol, podstiče energiju, povećava otpornost organizma. Deluje tako što se naizmeničnim skupljanjem i opuštanjem krvnih sudova eliminiše višak tečnosti iz mišićnog tkiva.

Najvažniji savet

Najvažniji savet i zaključak dolazi na kraju – izbegavajte forsiranje.

Organizmu je potrebno vreme da se adaptira na promene i nikako neće biti dobro ukoliko se pretera u nameri da se „iskoristi“ sunčan dan, slobodan dan, dan godišnjeg odmora na moru, reci, planini… Isto se odnosi i na noćni provod.

Slušajte svoje telo i ukoliko bi pre da utone u san nego da igra uz muziku čitavu noć – omogućite mu to. (danubeogradu.rs)

Posle plivanja

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.