Domaća mućkalica nije baš ista kao u leskovačkim kafanama, ali može da prođe i te kako kao idealno letnje jelo sa pireom od krompira i salatom po izboru.
Potrebni su sledeći sastojci:
- 300-400 gr mesa od svinjskog vrata (ili ono što vam ostane sa roštilja od prethodnog dana);
- 2 glavice crnog luka;
- prstohvat šećera;
- malo ulja;
- 5, 6 pečenih paprika;
- so i biber;
- (ljuta) tucana paprika;
- 3 paradajza;
- 3 krompira;
- 50 grama putera;
- jaje.
Kako se sprema domaća mućkalica i pire od krompira
Meso od svinjskog vrata ispecite na roštilju ili ako ste prethodnog dana roštiljali a ostalo vam je meso – možete i to da iskoristite.
Iseckajte dve glavice crnog luka, ubacite u šerpu na ulje, dodajte prstohvat šećera da bi luk postao zlatniji a samim tim i za nijansu ukusniji. Dodajte oljuštene, isečene pečene paprike, posolite, pobiberite i (ko voli ljuto) zaljutite tucanom paprikom.
Posle nekoliko minuta dodajte iseckano meso, pa dinstajte pola sata na tihoj vatri. Onda dodajte oljušteni i iseckani paradajz (može i samleveni) i sve to kuvajte dok meso ne omekša.
Pire od krompira, najprostije: oljuštite krompir, iseckajte ga na manje komade, skuvajte ga u vodi. Kad je kuvan, iscedite krompir i sipajte ga u dublju posudu u kojoj možete da ga mutite mikserom. Posolite, dodajte puter i jaje, eventualno malo mleka i mutite.
Ručak je spreman!
(danubeogradu.rs)