Izdvajamo
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Pirinač sa ribićem
Recepti: pirinač sa ribićem (foto: Nenad Mandić)
Recepti: pirinač sa ribićem (foto: Nenad Mandić)

Pirinač sa ribićem

Pirinač sa ribićem je još jedno od onih prostih jela za spremanje: spojili smo jednu od glavnih namirnica u kući sa najukusnijim mesom.

Potrebni sastojci:

  • 300 gr ribića,
  • malo ulja,
  • 2 šolje pirinča,
  • glavica crnog luka,
  • šest šolja bujona (ili voda sa kockom za supu),
  • prstohvat šećera,
  • so,
  • biber,
  • majčina dušica,
  • peršun,
  • šargarepa.

Pirinač sa ribićem sprema se ovako…

Recepti: pirinač sa ribićem (foto: Nenad Mandić)
Foto: N. M.

Prvo se pirinač prethodno veče potopi u vodi, a ujutru se promeni voda, pa može i malo da se prokuva u novoj vodi i tek je posle ceđenja spreman za dalji rad.

Meso se iseče na parčiće. Sipa se ulje u šerpu, doda se iseckani luk (sa prstohvatom šećera); kad vam se učini da se luk pretvorio u zlato, dodajte iseckanu šargarepu, peršun i meso. Dinstajte nekoliko minuta.

Onda dodajte pirinač i šest šolja bujona (ili vode, ali onda i kocku za supu), posolite i pobiberite, a dodajte i malo majčine dušice.

Recepti: pirinač sa ribićem (foto: Nenad Mandić)
Foto: N. M.

Nekada su Japanci dozvoljavali devojkama da se udaju tek pošto dokažu da znaju da kuvaju pirinač, a to znači da bude mekan, zrnast i beo, a ne da izgleda kao lepljiva kaša.

Nema neke posebne tajne. Pirinač sa ribićem se kuva na tihoj vatri, uglavnom bez mešanja.

Po nekim preporukama kuvara, najbolje je ovo jelo jesti uz zelenu salatu ili paprike sa belim lukom u ulju. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.