Recept za prebranac sa kobasicama objavljujemo u našem serijalu „lakih recepata“ iako je za nijansu komplikovaniji nego prethodni.
Potrebni sastojci su:
- 500 gr pasulja tetovca,
- 4 sitno isečenog praziluka,
- 3 čena belog luka,
- pola kilograma crnog luka,
- 2 (ljuće) crvene paprike,
- 2 kašike aleve paprike,
- so i biber,
- 5 dl ulja,
- lovorov list,
- dva para roštiljskih kobasica.
Prebranac sa kobasicama priprema se ovako…
Opran i očišćen pasulj potopi se u vodu i ostavi se da prenoći. Sutradan stavite pasulj da provri. Ocedite prvu vodu i prospete je. Nalijete pasulj drugom vodom, dodate crni luk sečen na rebarca, (ljute) papričice i kuvate dva, tri sata dok pasulj ne omekša.
Kuvani pasulj se posoli i izruči se u cediljku. U međuvremenu, izdinstajte praziluk sa alevom paprikom na ulju.
U dublju posudu ili vatrostalnu činiju ređajte red pasulja (pobiberite), pa luk i isečene kobasice (na pola ili trećinu), pa prelijete uljem, pa ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke. Dodajte i lovorov list, stavite u rernu da se dobro ukrčka i zapeče.
Prebranac sa kobasicama može da se služi i hladan, mada je lepši kad je topao uz salatu od pečenih paprika sa belim lukom.
(danubeogradu.rs)