Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Prebranac sa kobasicama
Recepti: Prebranac sa kobasicama (foto: Nenad Mandić)
Recepti: Prebranac sa kobasicama (foto: Nenad Mandić)

Prebranac sa kobasicama

Recept za prebranac sa kobasicama objavljujemo u našem serijalu „lakih recepata“ iako je za nijansu komplikovaniji nego prethodni.

Potrebni sastojci su:

  • 500 gr pasulja tetovca,
  • 4 sitno isečenog praziluka,
  • 3 čena belog luka,
  • pola kilograma crnog luka,
  • 2 (ljuće) crvene paprike,
  • 2 kašike aleve paprike,
  • so i biber,
  • 5 dl ulja,
  • lovorov list,
  • dva para roštiljskih kobasica.

Prebranac sa kobasicama priprema se ovako…

Recepti: Prebranac sa kobasicama (foto: Nenad Mandić)
Foto: N. M.

Opran i očišćen pasulj potopi se u vodu i ostavi se da prenoći. Sutradan stavite pasulj da provri. Ocedite prvu vodu i prospete je. Nalijete pasulj drugom vodom, dodate crni luk sečen na rebarca, (ljute) papričice i kuvate dva, tri sata dok pasulj ne omekša.

Kuvani pasulj se posoli i izruči se u cediljku. U međuvremenu, izdinstajte praziluk sa alevom paprikom na ulju.

Recepti: Prebranac sa kobasicama (foto: Nenad Mandić)
Foto: N. M.

U dublju posudu ili vatrostalnu činiju ređajte red pasulja (pobiberite), pa luk i isečene kobasice (na pola ili trećinu), pa prelijete uljem, pa ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke. Dodajte i lovorov list, stavite u rernu da se dobro ukrčka i zapeče.

Prebranac sa kobasicama može da se služi i hladan, mada je lepši kad je topao uz salatu od pečenih paprika sa belim lukom.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.