Danska salata od voća može da se jede i zimi i leti, osvežava a obradovaće kako decu tako i odrasle. Zanimljivo je da, u ovom slučaju, voće ide u rernu.
Potrebni sastojci za četiri persone:
- 1 šolja suvih šljiva,
- 1 šolja suvih kajsija,
- 4 oljuštene banane isečene uzduž načetvoro,
- 1 šolja suvog grožđa,
- 3 kašike meda,
- 1 šolja soka od pomorandže,
- nastrugana kora od pola limuna,
- puter,
- 2,5 dl ulupane slatke pavlake.
Danska salata od voće sprema se ovako…
Suve šljive i kajsije potopite u mlaku vodu, ostavite da postoje sat-dva, a zatim ih dobro ocedite.
Na veliku pliću vatrostalnu činiju poređajte banane, a onda između njih šljive, kajsije i suvo grožđe. Prelijte voće otopljenim medom pomešanim sa sokom od pomorandže, pospite nastruganom korom od limuna i razbacajte odozgo komadiće maslaca veličine maslinke.
Stavite u zagrejanu rernu na 225 stepeni Celzijusovih i pecite pola sata. Služite sa ulupanom slatkom pavlakom.
(danubeogradu.rs)

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.