Izdvajamo
Recepti: Egipatska torta (foto: Nicole Michalou / Pexels)
Recepti: Egipatska torta (foto: Nicole Michalou / Pexels)

Egipatska torta

Egipatska torta bi bila idealna za doček Nove godine 2021. u kući, sa porodicom. Poznata je i kao Egipćanka ili Kraljica Marija.

Potrebni sastojci za kore:

  • 10 belanaca,
  • 10 kašika šećera,
  • 10 žumanaca,
  • 10 kašika mlevenih oraha,
  • 2 kašike ulja,
  • malo ruma.

Potrebni sastojci za fil:

  • 8 žumanaca,
  • 8 kašika šećera,
  • 6 kašika brašna
  • 500 ml mleka,
  • 200 gr putera,
  • 200 gr šećera u prahu.

Egipatska torta se sprema ovako…

Umitite belanca sa šećerom, dodajte žumanca, mlevene orahe i dve kašike ulja. Dobijenu masu ispečete u većem plehu, a pečenu koru isečete na četiri dela po dužini i svaku poprskajte sa rumom.

Umutite žumanca sa šećerom i brašnom.

Dobijenu masu razredite sa malo hladnog mleka. Pola litre mleka stavite da proključa, dodajte četiri kašike šećera i u laganom mlazu sipajte u ključalo mleko i skuvajte gust krem, ali pazite – lako može da zagori. Ostavite da se ohladi.

Umutite 200 grama putera sa 200 grama šećera u prahu, dodajte u ohlađen fil, sve dobro umutite i filujte tortu.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.