Egipatska torta bi bila idealna za doček Nove godine 2021. u kući, sa porodicom. Poznata je i kao Egipćanka ili Kraljica Marija.
Potrebni sastojci za kore:
- 10 belanaca,
- 10 kašika šećera,
- 10 žumanaca,
- 10 kašika mlevenih oraha,
- 2 kašike ulja,
- malo ruma.
Potrebni sastojci za fil:
- 8 žumanaca,
- 8 kašika šećera,
- 6 kašika brašna
- 500 ml mleka,
- 200 gr putera,
- 200 gr šećera u prahu.
Egipatska torta se sprema ovako…
Umitite belanca sa šećerom, dodajte žumanca, mlevene orahe i dve kašike ulja. Dobijenu masu ispečete u većem plehu, a pečenu koru isečete na četiri dela po dužini i svaku poprskajte sa rumom.
Umutite žumanca sa šećerom i brašnom.
Dobijenu masu razredite sa malo hladnog mleka. Pola litre mleka stavite da proključa, dodajte četiri kašike šećera i u laganom mlazu sipajte u ključalo mleko i skuvajte gust krem, ali pazite – lako može da zagori. Ostavite da se ohladi.
Umutite 200 grama putera sa 200 grama šećera u prahu, dodajte u ohlađen fil, sve dobro umutite i filujte tortu.
(danubeogradu.rs)