Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Švajcarska štrudla sa šljivama
Recepti: Švajcarska štrudla sa šljivama (foto: Pixabay)
Recepti: Švajcarska štrudla sa šljivama (foto: Pixabay)

Švajcarska štrudla sa šljivama

Koliko vrsta kolača, toliko testa, kaže narod. Koliko nacija, toliko vrsta štrudli – kažemo. Švajcarska štrudla sa šljivama ima mesto u našem jelovniku.

Potrebni sastojci za testo su:

  • 400 gr brašna,
  • 15 gr kvasca,
  • malo mleka,
  • 1 jaje,
  • 2 kašike šećera,
  • 60 gr rastopljenog maslaca.

Potrebni sastojci za nadev:

  • 50 gr prezli,
  • 100 gr putera,
  • 50 gr iseckanih oraha,
  • 4 kašike šećera,
  • 500 gr očišćenih isečenih šljiva,
  • cimet u prahu.

Plus:

  • jedno žumance i
  • šećer u prahu.

Švajcarska štrudla sa šljivama sprema se ovako…

Stavite u veći sud brašno, prethodno rastopljen kvasac u malo mleka, jaje, šećer i maslac i dodajte mlakog mleka koliko je potrebno da se zamesi testo srednje tvrdoće. Pokrijte masu krpom (čistom, naravno), ostavite na toplom da „kisne“ pola sata.

Kad testo naraste, izručite ga na dasku posutu brašnom, utanjite oklagijom. A onda, pravite nadev.

Prosejete prezle i pržite ih na 50 grama putera, dodajte orahe i dve kašike šećera, pa s tim premažite testo na dasci. Poprskajte preostalim rastopljenim puterom, rasporedite sitno isečene šljive, pospite ih preostalim šećerom i cimetom, a onda uvijte testo u štrudlu.

Zavijenu štrudlu pažljivo premestite u podmazan pleh, premažite žumancetom i ostavite na toplom mestu dvadesetak minuta da malo naraste. Stavite u zagrejanu rernu i pecite 40 minuta na 225 °C.

Gotova švajcarska štrudla sa šljivama se iseče i pospe se šećerom u prahu. Služite je kad se prohladi.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.