Flamanski vafli su vrsta hrskavog kolača koji može da se spremi na nekoliko načina, a poznati su kod nas i kao bakini kolači.
Spremaju se u specijalnim električnim tiganjima sa dvostranim grejačima.
Potrebni sastojci (za kolače za šest do osam osoba):
- 4 šolje brašna,
- 10 gr kvasca,
- 3 kašike mlake vode,
- 1 šolja pavlake,
- četvrt šolje putera,
- 6 jaja,
- 2 kašičice šećera,
- pola kašičice soli,
- četvrt šolje konjaka,
- vanilin šećer za posipanje.
Flamanski vafli spremaju se ovako…
U mlaku vodu ubacite kvasac i šolju brašna pa ostavite da „kisne“ 15 minuta na toplom mestu.
Stavite pavlaku na vatru i pustite da provri. Izmaknite s ringle i dodajte puter. Kad se puter otopi i pavlaka prohladi, dodajte pomešan kvasac i sve ostale sastojke, razmutite ih u glatko, ujednačeno ređe testo i ostavite da stoji dva i po sata na hladnom mestu.
Testo, zatim, promešajte, sipajte po dve-tri kašike u zagrejan tiganj za vafle i pecite ih dok ne porumene sa obe strane. Gotove vafle pospite šećerom i služite tople. (danubeogradu.rs)