Palačinke Sizet su tanje od običnih palačinki i, ako ništa drugo, lepše izgledaju. To je francuski flambirani desert nastao pre sto pedeset godina u Parizu.
Prvo spremite palačinke, najjednostavnije: sa 250 gr brašna, pola litre mleka, tri jajeta i malo soli (u brašno dodajte mleko i jaja i malo soli i umutite ne previše tekuće testo; pecite, ali se potrudite da budu baš, baš tanke).
Potrebni sastojci:
- 4 do 8 veoma tankih palačinki,
- 60 gr putera,
- 3 pomorandže,
- 10 kockica šećera,
- trešnjevača,
- 2 kašike tanko sečenih badema.
Palačinke Sizet se pripremaju ovako…
Na tihoj vatri rastopite puter u šerpi za flambiranje. Šećer u kockama protrljajte o koru pomorandže. U rastopljeni puter viljuškom umešajte šećer i sok od pomorandži.
Gotove palačinke savijete ili četiri puta preklopite, stavite u šerpu, ostavite neko vreme da postoje i onda ih flambirajte. Ukrasite poslasticu po volji.
Trešnjevaču pažljivo ugrejte u kutlači, zatim zapalite na plamenu od špiritusa i tako plamteću prelijte preko palačinki. (Nikako ne palite hladan alkohol šibicom ili upaljačem.)
(danubeogradu.rs)