Recepti: Palačinke Sizet (foto: Pixabay)
Recepti: Palačinke Sizet (foto: Pixabay)

Palačinke Sizet

Palačinke Sizet su tanje od običnih palačinki i, ako ništa drugo, lepše izgledaju. To je francuski flambirani desert nastao pre sto pedeset godina u Parizu.

Prvo spremite palačinke, najjednostavnije: sa 250 gr brašna, pola litre mleka, tri jajeta i malo soli (u brašno dodajte mleko i jaja i malo soli i umutite ne previše tekuće testo; pecite, ali se potrudite da budu baš, baš tanke).

Potrebni sastojci:

  • 4 do 8 veoma tankih palačinki,
  • 60 gr putera,
  • 3 pomorandže,
  • 10 kockica šećera,
  • trešnjevača,
  • 2 kašike tanko sečenih badema.

Palačinke Sizet se pripremaju ovako…

Na tihoj vatri rastopite puter u šerpi za flambiranje. Šećer u kockama protrljajte o koru pomorandže. U rastopljeni puter viljuškom umešajte šećer i sok od pomorandži.

Gotove palačinke savijete ili četiri puta preklopite, stavite u šerpu, ostavite neko vreme da postoje i onda ih flambirajte. Ukrasite poslasticu po volji.

Flambiranje

Trešnjevaču pažljivo ugrejte u kutlači, zatim zapalite na plamenu od špiritusa i tako plamteću prelijte preko palačinki. (Nikako ne palite hladan alkohol šibicom ili upaljačem.)

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.