Vukajlija „kaže“ da se izraz „masno k’o četnička gibanica“ koristi kad se opisuje nešto mnogo masno ili burek ili pita sa sirom vrhunskog kvaliteta.
A ta četnička gibanica nije izmišljeno jelo, već je malo (više) drugačija od „obične“ gibanice – deblja je, sa više sastojaka – i ređe se sprema.
Potrebni sastojci:
- 1 kg debljih kora,
- 1 kg sira (po želji – mladog ili starog),
- pet kašika starog kajmaka,
- pet jaja,
- četiri kašike masti,
- dve šolje mleka,
- dve kašike kisele pavlake,
- pola kašičice soli (ako sir ili kajmak nisu slani),
- malo ulja,
- jedno žumance.
Četnička gibanica sprema se ovako…
U dublju posudu se dobro izmešaju jaja, kajmak, izmrvljeni sir, mast i mleko (dodajte i so, po potrebi).
Dok se rerna greje (250 stepeni), u nauljenu dublju tepsiju ređajte naizmenično kore i pripremljenu smesu dok ne potrošite sve sastojke. Koru na vrhu premažite umućenim žumancetom.
Peče se oko sat vremena. (danubeogradu.rs)