Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Četnička gibanica
Recepti: Četnička gibanica (foto: Nenad Mandić)
Recepti: Četnička gibanica (foto: Nenad Mandić)

Četnička gibanica

Vukajlija „kaže“ da se izraz „masno k’o četnička gibanica“ koristi kad se opisuje nešto mnogo masno ili burek ili pita sa sirom vrhunskog kvaliteta.

A ta četnička gibanica nije izmišljeno jelo, već je malo (više) drugačija od „obične“ gibanice – deblja je, sa više sastojaka – i ređe se sprema.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg debljih kora,
  • 1 kg sira (po želji – mladog ili starog),
  • pet kašika starog kajmaka,
  • pet jaja,
  • četiri kašike masti,
  • dve šolje mleka,
  • dve kašike kisele pavlake,
  • pola kašičice soli (ako sir ili kajmak nisu slani),
  • malo ulja,
  • jedno žumance.

Četnička gibanica sprema se ovako…

U dublju posudu se dobro izmešaju jaja, kajmak, izmrvljeni sir, mast i mleko (dodajte i so, po potrebi).

Dok se rerna greje (250 stepeni), u nauljenu dublju tepsiju ređajte naizmenično kore i pripremljenu smesu dok ne potrošite sve sastojke. Koru na vrhu premažite umućenim žumancetom.

Peče se oko sat vremena. (danubeogradu.rs)