Jelo za sve sezone, koje se relativno brzo sprema, a ima dosta prostora i za eksperimente sa začinima: ćufte u belom sosu.
Potrebni sastojci su:
- 500 gr mlevenog mesa (junećeg),
- pola šoljice pirinča,
- polovina praziluka (bez zeleniša),
- 2 čena belog luka,
- brašno,
- prašak za pecivo,
- jedno jaje,
- so i biber,
- začin,
- peršun,
- 50 gr putera,
- 250 ml pavlake za kuvanje.
Ćufte u belom sosu spremaju se ovako…
Stavite pirinač u ključalu vodu na pet minuta, potom ga iscedite. Iseckajte praziluk i beli luk, sjedinite sa mesom. Dodajte sve ostale sastojke, a brašna toliko da biste mogli da umesite ćufte.
Ćufte bi trebalo da odstoje pola sata, a onda ih kuvajte u posoljenoj vodi petnaestak minuta.
Izvadite ćufte, a vodu ćete iskoristiti za sos. U dubljem tiganju, na margarinu propržite brašno, dodajte pavlaku za kuvanje i onda vodu u kojoj su se kuvale ćufte. Stavite začine koji vam odgovaraju.
U sos dodajte ćufte i na tihoj vatri kuvajte još desetak minuta. (danubeogradu.rs)