Izdvajamo
Naslovna » Blog » Zlatiborka u Beogradu » Paradajz čorba – jelo koje nikako ne volite kad ste mali, a posle se pitate, gde vam je bila pamet
Paradajz čorba - jelo koje nikako ne volite kad ste mali, a posle
Paradajz čorba - jelo koje nikako ne volite kad ste mali, a posle

Paradajz čorba – jelo koje nikako ne volite kad ste mali, a posle se pitate, gde vam je bila pamet

Koji god da sam sok od paradajza koristila, paradajz čorba je bila odlična. Kako? Što bi neki rekli – eeee… Tajna dobre paradajz čorbe je u začinima. 

Osim jednog litra soka od paradajza, biće vam potrebno i:

  • pola praziluka srednje veličine,
  • pola veze celera,
  • testenina (koju god da odaberete, nećete pogrešiti – taranu, flekice, spiralice, školjkice… volim da glumim domaćicu, pa umesim baš tvrdo testo od belog brašna, malo ulja, soli i tople vode, pa palcem i kažiprstom ‘štipkam’ komadiće testa i ubacujem ih u vreo paradajz sok),
  • muskatni oraščić (najbolje je da to bude onaj koji sami rendate direktno u šerpu, ali može i već mleveni),
  • cimet,
  • beli biber,
  • korijander u zrnu (pet zrna),
  • vegeta,
  • 2 kašike brašna i
  • po želji, 2-3 listića sušenih vrganja.

Iseckajte sitno praziluk i propržite ga na ulju. Dodajte brašno i kratko propržite. Ovo je trenutak kad treba da budete veoma oprezni – ako brašno pregori, bolje odmah sve bacite i krenite ispočetka.

Paradajz čorba - jelo koje nikako ne volite kad ste mali, a posle

Sipajte sok od paradajza i odmah stavite listove celera, muskatni oraščić, cimet, beli biber, korijander i vegetu. Probajte malčice, onako srčući iz kašike, da vidite da li vam nešto od ukusa fali i po potrebi dodajte još začina.

Kad proključa, stavite testeninu (štipavce ili kupovnu) u količini koja vam odgovara. Poseban šmek čorbi daju listići sušenih vrganja. Ako ih ne volite, nemojte ni stavljati. Biće odlična i bez njih.

Čorba je gotova kad se testenina raskuva.

Služite je sa kiselom pavlakom i iseckanim listom peršuna. Mljac. Uživajte.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.