Naslovna » Blog » Zlatiborka u Beogradu » Oblande – braon-žute, sa dva fila
Recepti: oblande (foto: Dunja Filipović)
Recepti: oblande (foto: Dunja Filipović)

Oblande – braon-žute, sa dva fila

Od svih recepata za oblande koje sam isprobala, izabrala sam dva. Jedan od njih je ovaj, za oblande sa dva fila, braon i žutim.

Evo šta će vam biti potrebno i kako da ih pripremite:

  • 1 oblande,
  • 6 jaja,
  • 12 kašika šećera (6 kristalnog i 6 mlevenog),
  • 2 vanilina šećera,
  • 2/3 margarina,
  • oko 250 g mlevene plazme,
  • 100 g čokolade u prahu,
  • 200 g mlevenih oraha.

Oblande se pripremaju ovako…

»»» Fil I:
Umutite šest belanaca u čvrst sneg, dodajte šest kašika šečera i kesicu vanilinog šećera, pa mutite još oko dva minuta. Zatim, dodajte mlevene orahe, čokoladu u prahu i mlevenu plazmu.

Plazmu sipajte polako i mutite. Smeša treba da bude gusta toliko da se ne razliva, a može da se razmazuje po oblandi. Računajte na to da će plazma još nabubriti, pa nemojte napraviti pregustu smešu.

»»» Fil II:
Umutite penasto žumanca sa šećerom u prahu i vanilinim šećerom. U drugoj posudi umutite margarin, pa u njega dodajte umućena žumanca i mutite dok smeša ne postane kremasta.

Filujte oblande naizmenično braon i žutim filom.

Da bi i gornja kora oblandi bila lepa i sjedinjena sa ostalim, važno je da nafilovanu oblandu okrenete naopako, pritisnete (za ovo koristim pleh iz šporeta, u koji stavim i šerpu punu vode, da lepo pritisne oblande) i ostavite da odstoji makar jedan sat.

Secite kako vam volja.

Uživajte!

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dunja Filipović