Izdvajamo
Medenjaci (foto: Dunja Filipović)
Medenjaci (foto: Dunja Filipović)

Medenjaci

Ukusni i vrući i hladni, čak i posle nekoliko dana – medenjaci. Pravila sam ih sa uljem, maslacem, ali – najbolji medenjaci se prave sa svinjskom mašću.

Mast treba preprati u, kako kažu, devet voda, da se sva nečistoća iz nje ukloni, čime se i miris masti, koji možda nekome smeta (šta ćete, raznih ljudi ima…), značajno ublažava.

Dakle, za medenjake će vam biti potrebno ovo:

  • 3 velike kašike masti,
  • 2 cela jajeta,
  • 4-5 kašika meda,
  • 1 vanilin šećer,
  • cimet,
  • karanfilić,
  • muskatni oraščić,
  • oko 2 šolje belog brašna,
  • 1/2 praška za pecivo.

Medenjaci se prave ovako…

Mast preperite tako što ćete je prvo umutiti varjačom, a zatim sipati pola šolje vode i nastaviti da mutite varjačom. Prospite vodu, pa postupak ponovite nekoliko puta. Što više ’pranja’, to će mast biti belja i manje će mirisati.

U prepranu mast dodajte dva cela jajeta, 4-5 kašika meda, vanilin šećer i sve začine (cimet, karanfilić i oraščić stavite u jednakim količinama), pa promešajte. Dodajte pola šolje brašna i prašak za pecivo, pa mešajte dalje.

Brašno nastavite da dodajete postepeno i mešajte varjačom dok god je moguće, a onda nastavite da mesite testo rukom. Testo je dovoljno gusto kad od njega možete da napravite kuglice. Dakle, sami procenite koliko je brašna potrebno za medenjake.

Pravite kuglice veličine loptice za stoni tenis i stavljajte ih u papirne modle za pečenje. Pecite medenjake na temperaturi od oko 180 stepeni. Pazite da ne izgore – ovo se vrlo lako desi, pretpostavljam zbog meda. Kad su gotovi, imaju zlatasto žutu boju.

Ovo je kolač koji, u teoriji, može da stoji danima i bude sve bolji i bolji. U praksi se to retko dešava… Uglavnom se svi smažu brzo.

Uživajte!

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.