Izdvajamo
Naslovna » Blog » Zlatiborka u Beogradu » Teleći/juneći/goveđi/svinjski gulaš sa – čokoladom
Teleći/juneći/goveđi/svinjski gulaš sa - čokoladom (foto: Dunja Filipović)
Teleći/juneći/goveđi/svinjski gulaš sa - čokoladom (foto: Dunja Filipović)

Teleći/juneći/goveđi/svinjski gulaš sa – čokoladom

Ima li nekog ko ne voli gulaš? Gulaš je jelo poreklom iz Mađarske i najčešće se sprema sa govedinom, ali ga zapravo možete spremiti sa bilo kojim mesom.

Spremala sam ga čak i sa ribom – mladicom – i bio je odličan!

Evo šta će vam biti potrebno za gulaš:

  • 700 g mesa po vašem izboru (možete staviti i više vrsta mesa),
  • 2 šargarepe,
  • 1 manji paškanat,
  • peršun (list),
  • celer (list),
  • 3 veće glavice crnog luka,
  • 2 štangle crne čokolade za kuvanje,
  • 1 šoljica soka od paradajza,
  • crni biber,
  • crvena mlevena paprika (slatka, a ako želite, možete dodati i malo ljute),
  • kim,
  • muskatni oraščić,
  • vegeta,
  • 1 kašika belog brašna.

Gulaš spremite ovako…

Sitno, skroz sitno isecite crni luk i pržite ga na sasvim tihoj vatri. Veoma je važno da se luk prži lagano, sve dok ne postane potpuno staklast. Zatim dodajte šargarepu isečenu na štapiće, pa posle minut-dva isto tako sečen paškanat. Dodajte meso isečeno na kockice i promešajte.

Kad se meso samo malo isprži, dodajte sve začine koje ste pripremili – mlevenu crvenu papriku, vegetu, biber, muškat, kim, iseckani list peršuna i celera. Zalijte sokom od paradajza i vodom, toliko da svo meso pliva u vodi.

Poklopite i pojačajte ringlu. Kad masa provri, stavite u nju dve štangle čokolade za kuvanje i pustite da se krčka. Nemojte se plašiti – nećete preterati sa čokoladom. Ona je tu da da onaj fini, specijalni slatkasti ukus gulašu koji tek sa njom postaje baš, baš dobar.

Na kraju, kad je meso raskuvano, izmutite kašiku brašna u malo vode i sipajte u kuvanu smešu, promešajte, pokrijte, isključite ringlu i pustite da se ukrčka.

Gulaš možete služiti sa krompir pireom, testeninom, palentom, pirinčem… Ovog puta, odabrala sam krompir pire.

Uživajte!

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.