Ramen je staro, japansko, i još starije kinesko, jelo. Niskokalorično je, a držeće vas sitim dugo i što je najbolje – veoma je ukusno.
Sastojke ću, znate već, navesti u ne-baš-precizno definisanim količinama, dakle – otprilike. I tako, trebaće vam ovoliko ovoga, za ramen u količini dovoljnoj dvema veoma gladnim personama:
- 1 kockica supe, pileće;
- 1/2 manjeg korena đumbira (nekih 50-ak grama);
- beli luk u granulama;
- čili, najbolje u prahu;
- 1 ili 2 kašike soja sosa;
- 1 belo pileće meso;
- ½ pakovanja nudli (uglavnom koristim pirinčane, a vi uzmite one srcu vam najdraže);
- 1 jaje;
- ½ praziluka srednje veličine;
- 2 manje šargarepe.
Skuvajte jaje, tako da bude srednje tvrdo i podelite ga na dva dela…
… a onda – ramen
U šerpu sipajte pola litra vode, dodajte kockicu supe i đumbir isečen na kockice ili tanke kolutove (za njih koristim ljuštilicu za krompir). Piletinu isecite na kockice i dodajte u bujon, dodajte čili i beli luk prema želji, a i kašiku soja sosa. Kuvajte kratko, desetak-petnaest minuta.
Praziluk iseckajte na sitne delove i propržite ga na ulju. Kad je donekle pržen, u tiganj stavite šargarepu isečenu na kockice. Bitno je da ne dodate šargarepu pre nego se praziluk koliko-toliko isprži, jer će ova pustiti dosta soka.
Istovremeno skuvajte nudle, ocedite ih i „isperite“ hladnom vodom, da se ne slepe.
Gotovo jelo bi valjalo poslužiti ovako: uzmite neke dublje posude (imam neke bele porcelanske činije koje su mi baš nekako taman) i prvo sipajte nudle.
Prelijte ih bujonom (bez đumbira, ali sa piletinom), tako da nudle ostanu da malo vire iznad supe. Na vrh stavite prženi luk sa šargarepom i polovinu kuvanog jajeta. Ramen se jede dubokim kašikama ili štapićima, ako umete.
Ramen možete jesti svakog dana u kojoj god količini želite, a vaša telesna masa – ni makac!
Uživajte, bez griže savesti.
(danubeogradu.rs)