Naslovna » Blog » Zlatiborka u Beogradu » Koh – divan starinski kolač, jednostavan i ukusan
Koh - divan starinski kolač, jednostavan i ukusan (foto: Dunja Filipović © danubeogradu.rs)
Koh - divan starinski kolač, jednostavan i ukusan (foto: Dunja Filipović © danubeogradu.rs)

Koh – divan starinski kolač, jednostavan i ukusan

Koh se pravi baš brzo, a nikad nisam srela nikoga ko je rekao: „Ne volim koh“. Možda i ima takvih na ovom svetu, al‘ ja biram društvo…

Pečem ga u tepsiji prečnika 26 cm i evo koliko čega stavim:

  • 5 jaja,
  • 7 kašika šećera,
  • 2 vanilina šećera,
  • 12 kašika pšeničnog griza i
  • ½ praška za pecivo.

Koh za tili čas

Koh - divan starinski kolač, jednostavan i ukusan (foto: Dunja Filipović © danubeogradu.rs)
Koh – divan starinski kolač, jednostavan i ukusan (foto: Dunja Filipović © danubeogradu.rs)

Umutite penasto belanca, dodajte pet kašika šećera i jedan vanilin šećer i mutite još malo. Onda dodajte žumanca, mutite još koji minut, pa dodajte griz i prašak za pecivo.

Mutite mikserom kratko, a posle toga obavezno dobro promešajte varjačom jer se griz nekako spusti i samo mota u krug oko lopatica miksera, pa smeša ostane neujednačena ako dodatno ne izmešate ručno.

Pecite na 180-200 stepeni, otprilike nekih 20-ak minuta.

Dok se testo peče, ugrejte do ključanja mleko u koje ste stavili dve kašike šećera i jedan vanillin šećer.

Koh je jedini kolač gde vruće prelivam vrućim. Uobičajena je vruće-hladno kombinacija, ali sa kohom nije takav slučaj.

Pečeno testo odmah prelivam vrelim mlekom, ali ne direktno iz posude u kojoj se grejalo, već nežno, kutlačom. Testo je veoma meko, pa mlaz mleka može da napravi rupe u njemu, što ne izgleda baš lepo…

To bi bilo to. Prijatno!

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dunja Filipović