Čorbast pasulj sa kolenicom ili suvim rebrima (ako baš volite, može i sa slaninom) sprema se lako. To je jedno od onih idealnih jela za kuvare početnike.
Potrebno sastojci:
- 400 gr belog pasulja,
- 500 gr suvih rebara ili kolenica,
- 1 blago ljuta papričica,
- 1 glavica crnog luka,
- 3 češnja belog luka,
- 1 paprika,
- 1 (veća) šargarepa,
- 1 lovorov list,
- malo soli.
Čorbast pasulj se sprema ovako…

Očišćen i opran pasulj potopite u vodu i ostavite da prenoći. Sutradan ga stavite u veću šerpu sa vodom, pa na ringlu da provri. Prospite prvu vodu i nalijte pasulj drugom.
Dodajte suva rebarca ili kolenicu, papričicu, iseckanu svežu papriku i šargarepu (celu, prepolovljenu, u nekoliko delova – po želji), lovorov list, isitnjen luk, malo soli.
Sve se to kuva „na tihoj vatri“ dva do tri sata ili dok pasulj i meso ne omekšaju. Po potrebi možete da dodate i malo vode za to vreme.
Možete da napravite zapršku, ali i ne morate.
Zaprška se pravi u tiganju, naravno. Stavite malo masti i kašiku brašna, pa promešajte. Dodajte kašičicu aleve paprike i kad se sve lepo sjedini, smesu sipajte u pasulj. Neka se sve kuva još pola sata jer zaprška treba dobro da se prokuva.
(danubeogradu.rs)