Za knedle kažu da su srednjoevropski specijalitet i da se jedu slatke, slane, pa čak i gorke, ali da imaju nešto zajedničko: sve su okrugle ili bar oble.
Postoji nekoliko knedla-pravila, a najvažnija su da je testo dobro ako se odvaja lako od činije, da ih uvek stavljamo u ključalu vodu i da je uvek dobro napraviti probnu knedlu pa ako se dobro skuva – onda možete da skuvate i ostale. Takođe, ne mora da znači da je knedla kuvana ako ispliva na površinu.
Ali, da pređemo na knedle sa šljivama, za čije spremanje je potrebno:
- 1 kg kuvanog krompira,
- 300 gr brašna,
- 2 jajeta,
- so,
- 1 kg šljiva,
- šećer u kockama,
- prezle,
- puter,
- šećer i cimet.
Knedle sa šljivama se spremaju ovako…

Krompir nastružite ili sameljite, a zatim ga zajedno sa brašnom, solju i jajima umesite u testo za knedle.
Šljiva uklonite koštice, u svaku šljivu stavite komad šećera u kocki i onda svaku šljivu uvijte testom za knedle.
Knedle stavite u ključalu slanu vodu i kuvajte ih pet do sedam minuta na tihoj vatri. Pažljivo ih izvadite iz vode, uvaljajte u propržene prezle na puteru, pospite cimetom i šećerom i služite.
Umesto šljiva možete testo da napunite sa džemom od šljiva (jedna knedla – jedna kašičica džema) i pripremite kao knedle sa šljivama. Na kraju, možete da ih pospete mlevenim makom i šećerom.
(danubeogradu.rs)

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.