sreda,  
26. mart 2025.  
 

Knedle sa šljivama

Recepti: Knedle sa šljivama (foto: Pixabay) Recepti: Knedle sa šljivama (foto: Pixabay)
Recepti: Knedle sa šljivama (foto: Pixabay)

Za knedle kažu da su srednjoevropski specijalitet i da se jedu slatke, slane, pa čak i gorke, ali da imaju nešto zajedničko: sve su okrugle ili bar oble.

Postoji nekoliko knedla-pravila, a najvažnija su da je testo dobro ako se odvaja lako od činije, da ih uvek stavljamo u ključalu vodu i da je uvek dobro napraviti probnu knedlu pa ako se dobro skuva – onda možete da skuvate i ostale. Takođe, ne mora da znači da je knedla kuvana ako ispliva na površinu.

Ali, da pređemo na knedle sa šljivama, za čije spremanje je potrebno:

  • 1 kg kuvanog krompira,
  • 300 gr brašna,
  • 2 jajeta,
  • so,
  • 1 kg šljiva,
  • šećer u kockama,
  • prezle,
  • puter,
  • šećer i cimet.

Knedle sa šljivama se spremaju ovako…

Recepti: Knedle sa šljivama (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Krompir nastružite ili sameljite, a zatim ga zajedno sa brašnom, solju i jajima umesite u testo za knedle.

Šljiva uklonite koštice, u svaku šljivu stavite komad šećera u kocki i onda svaku šljivu uvijte testom za knedle.

Knedle stavite u ključalu slanu vodu i kuvajte ih pet do sedam minuta na tihoj vatri. Pažljivo ih izvadite iz vode, uvaljajte u propržene prezle na puteru, pospite cimetom i šećerom i služite.

Umesto šljiva možete testo da napunite sa džemom od šljiva (jedna knedla – jedna kašičica džema) i pripremite kao knedle sa šljivama. Na kraju, možete da ih pospete mlevenim makom i šećerom.

(danubeogradu.rs)