Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Pirinač s graškom iliti rizi-bizi
Recepti: Pirinač s graškom iliti rizi-bizi (foto: photosimysia / Shutterstock)
Recepti: Pirinač s graškom iliti rizi-bizi (foto: photosimysia / Shutterstock)

Pirinač s graškom iliti rizi-bizi

Pirinač s graškom je čuveni venecijanski specijalitet, a poznat je širom sveta pod imenom „rizi-bizi“ (risi e bisi). Ovo je recept za jelo za šest osoba.

Potrebni sastojci su:

  • 50 gr maslaca,
  • 2 kašike ulja,
  • pola glavice sitno sečenog crnog luka,
  • 80 gr slanine isečene na kockice,
  • 400 gr graška,
  • 9 dl bistre supe (može i od kockice),
  • 300 gr pirinča,
  • kašika sitno isečenog peršuna,
  • nastrugan parmezan.

Pirinač s graškom tj. rizi-bizi sprema se ovako…

Propržite na maslacu i ulju crni luk i slaninu u dubljem sudu. Dodajte grašak, poklopite i pirjanite dvadesetak minuta.

Nalijte supom, a kad provri, ubacite i pirinač. Kuvajte sve to na tihoj vatri dok pirinač ne nabubri. Za rizi-bizi, kao i za sva druga italijanska jela sa pirinčem, važno je da zrna ostanu cela.

Na kraju dodajte peršun i nastrugan parmezan. Služite kao toplo predjelo ili kao dodatak uz pečenje.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.