Boršč je rusko nacionalno jelo, međunarodno priznato, sa repom i govedinom, a obično se služi sa kiselom pavlakom ili piroškama.
Za spremanje ovog jela potrebno je:
- 500 gr goveđeg mesa,
- 1 češanj belog luka,
- 1 glavica crnog luka,
- 2 šargarepe,
- 2 krompira,
- 2 repe,
- pola glavice kupusa,
- 4 paradajza,
- 1 kašika sirćeta,
- so i biber,
- 40 gr putera,
- malo seckanog peršuna,
- kisela pavlaka ili piroške.
Boršč se sprema ovako…
Govedinu isecite na kocke, dodajte so i biber, pa je kuvajte pola sata sa isitnjenim belim lukom.
Dok se meso kuva, očistite i isecite šargarepu na kriške, krompir takođe očistite i isecite na kocke, oljuštenu repu na rezance, paradajz na veće komade i krupnije izrendajte kupus.
Na puteru pirjanite povrće, pa ga stavite u supu od mesa i kuvajte zajedno i povrće i meso. Dodajte so i sirće i pred kraj pospite jelo peršunom.
Tek kad poslužite boršč, dodajte pavlaku ili piroške.
(danubeogradu.rs)