Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Krompir kuvan na devet načina
Krompir kuvan na devet načina (foto: Pixabay)
Krompir kuvan na devet načina (foto: Pixabay)

Krompir kuvan na devet načina

Krompir skuvan sa ljuskom ima više hranljivih materija nego kad se kuva oljušten. A koji krompir ćete da kuvate zavisi od recepta koji ćete primeniti.

Krompir, koji ima spomenik u svoju čast u nemačkom Badenu i slovenačkom Šenčuru, koristimo za salate, čorbe, glavna jela, pa i razne poslastice. Najdraža krompir-jela su nam pire od krompira, pomfrit, krompir-salata, kroketi… Pripremite krompir na devet načina…

Krompir baren sa ljuskom

Krompir operite i ubacite u šerpu sa hladnom vodom. Dodajte malo soli i kima, kuvajte na tihoj vatri. Kad omekša, ocedite ga i još malo parite na tihoj vatri u otvorenoj šerpi.

Kuvani krompir sa ljuskom sa premazom od sira

Oko 200 grama topljenog sira pomešajte sa 2 kašike pavlake, dodajte jednu kašiku crnog luka i krastavaca i začinite biberom i mrvljenom paprikom. Kuvane krompire isecite na pola i služite sa premazom.

Krompir sa bešamelom

Skuvajte krompir sa ljuskom i služite ga sa bešamelom. Bešamel: glavicu crnog luka i 100 gr šunke pržite na masti, a istovremeno propržite 40 gr brašna sa četvrt litre supe od mesa, dodajte četvrt litre mleka; dobro prokuvajte i začinite sa biberom, solju i muskatnim oraščićem i sokom od limuna.

Krompir sa šunkom

Skuvajte sos (na puteru propržite kašiku brašna, mešajući dodajte pola litre supe od mesa i malo soli; kuvajte desetak minuta) i onda ga još samo minut prokuvajte sa 100 grama sitno seckane šunke, pa služite sa kuvanim krompirom.

Krompir sa peršunom ili crnim lukom

Skuvajte sos (gorepomenuti) samo umesto šunke na kraju dodajte dve kašike seckanog peršuna ili luka, pa služite sa kuvanim krompirom.

Krompir sa paradajzom

Pripremite pola litre sosa od paradajza i služite sa kuvanim krompirom.

Krompir sa mirođijom

Neoljušten krompir skuvajte u slanoj vodi, oljuštite ga, začinite rastopljenim maslacem (50 gr), pospite sa dve kašike seckane mirođije i malo posolite

Supa od krompira

Oljuštite kilogram krompira, nasecite na komadiće jednake veličine, pristavite u hladnu supu (pola litre supe ili od mesa ili od povrća) i kuvajte na tihoj vatri. Kada je krompir mekan, dodajte so, muskatni oraščić i začin za supu. Tik pre posluženja, dodajte seckani peršun.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.