Praziluk sa šunkom i sirom je omiljena „poslastica“ na severu Evrope, naravno, pored sveže ili dimljene ribe i raznih hlepčića.
Potrebni sastojci su:
- 8 praziluka,
- 8 režnjeva kuvane šunke,
- senf,
- prezle,
- mrvljena paprika,
- malo kačkavalja,
- puter,
- pola litre sosa od sira (na rastopljenom puteru propržite 35 gr brašna, dodajte pola litre supe, posolite i kuvajte 10 minuta; onda dodajte 175 gr struganog sira i sok od limuna i kuvajte dok se sir ne rastopi).
Praziluk sa šunkom i sirom sprema se ovako…
Očistite i operite praziluk, kuvajte ga desetak minuta u posoljenoj vodi i ostavite da se dobro ocedi.
Oko svake stabljike praziluka obavijte režanj šunke premazan senfom.
U podmazanu vatrostalnu činiju složite ovako pripremljene stabljike praziluka, prelijte ih sosom od sira, pospite prezlama, struganim kačkavaljom i sa malo mrvljene paprike. Odozgo razbacajte komadiće putera i zapecite petnaestak minuta na temperaturi od 220 stepeni.
(danubeogradu.rs)

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.