Filadelfijska torta od sira baš liči na običan čiz kejk ali je sitni detalji čine posebnom, pa čak i boljom. Za nijansu je skuplja, ali je nenadmašna!
Potrebni sastojci:
- 100 gr prezli,
- 40 gr putera,
- 20 gr šećera.
Fil za filadelfijsku tortu od sira:
- 500 gr punomasnog sira,
- 110 gr šećera,
- 1 ravna kašičica nastrugane kore od limuna,
- 1 kašika soka od limuna,
- osmina litre kisele pavlake,
- 5 jaja.
Filadefijska torta od sira se pravi ovako…
Prezle se pomešaju sa šećerom i puterom, zatim se smesa trlja dlanovima dok se sve lepo ne sjedini. Masa se čvrsto utisne u kalup podmazan uljem tako da dno bude glatko.
Umutite sir, polako dodajte šećer, koru od limuna i sok od limuna, pavlaku i žumanca i sve zajedno umutite u krem. Belanca se čvrsto ulupaju i pažljivo dodaju kremu.
Masu stavite na osnovu za tortu od prezli, izravnajte i sve zajedno pecite 75 minuta na temperaturi od 150 stepeni Celzijusovih.
Kada izvadite tortu iz rerne, ostavite je da se ohladi desetak minuta, olabavite ivicu kalupa i tek je onda ohladite do kraja.
Po izboru je ukrasite šlagom i(li) nekim voćem.
(danubeogradu.rs)