Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Filadelfijska torta od sira (cheesecake – čiz kejk)
Recepti: Filadelfijska torta od sira / cheesecake - čiz kejk (foto: Rebecca Fondren Photo / Shutterstock)
Recepti: Filadelfijska torta od sira / cheesecake - čiz kejk (foto: Rebecca Fondren Photo / Shutterstock)

Filadelfijska torta od sira (cheesecake – čiz kejk)

Filadelfijska torta od sira baš liči na običan čiz kejk ali je sitni detalji čine posebnom, pa čak i boljom. Za nijansu je skuplja, ali je nenadmašna!

Potrebni sastojci:

  • 100 gr prezli,
  • 40 gr putera,
  • 20 gr šećera.

Fil za filadelfijsku tortu od sira:

  • 500 gr punomasnog sira,
  • 110 gr šećera,
  • 1 ravna kašičica nastrugane kore od limuna,
  • 1 kašika soka od limuna,
  • osmina litre kisele pavlake,
  • 5 jaja.

Filadefijska torta od sira se pravi ovako…

Prezle se pomešaju sa šećerom i puterom, zatim se smesa trlja dlanovima dok se sve lepo ne sjedini. Masa se čvrsto utisne u kalup podmazan uljem tako da dno bude glatko.

Umutite sir, polako dodajte šećer, koru od limuna i sok od limuna, pavlaku i žumanca i sve zajedno umutite u krem. Belanca se čvrsto ulupaju i pažljivo dodaju kremu.

Masu stavite na osnovu za tortu od prezli, izravnajte i sve zajedno pecite 75 minuta na temperaturi od 150 stepeni Celzijusovih.

Kada izvadite tortu iz rerne, ostavite je da se ohladi desetak minuta, olabavite ivicu kalupa i tek je onda ohladite do kraja.

Po izboru je ukrasite šlagom i(li) nekim voćem.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.