Pečeni pire od jabuka može da bude topla ili hladna poslastica koja može da se spremi na nekoliko načina, a da se posluži i deci i odraslima.
Potrebni sastojci:
- 1 kg jabuka,
- 30 gr putera,
- 2 belanceta,
- 100 gr šećera.
Pečeni pire od jabuka sprema se ovako…
Jabuke oljuštite, isecite na tanke kolutove i skuvajte u malo vode dok se ne raskuvaju. Propasirajte ih dok su još tople, dodajte puter i sipajte u podmazanu vatrostalnu činiju.
Ulupajte penu od belanaca, dodajte postepeno šećer i lupajte dalje dok pena ne postane čvrsta i sjajna. Izručite masu na pire od jabuka u činiji, poravnajte je nožem i pecite u činiji zagrejanoj na 225 stepeni dok pena ne porumeni.
Pire od jabuka na ruski način sprema se malo drugačije.
Jabuke očistite, isecite na kockice i stavite u posudu. Nalijte vodom, dodajte komadić kore od cimeta i kuvajte dok se ne raskuvaju. Propasirajte ih, pa na pet čaša dobijenog soka dodajte 150 grama šećera, izrendanu koru i sok od limuna.
Kada sve to provri dodajte pola čaše majcene (gustin, čvrstin, kukuruzni skrob… kako god) i čašu hladnog soka od jabuka i kuvajte još minut, dva uz obavezno mešanje. Gotov pire od jabuka sipajte u činije i služite sa šlagom.
(danubeogradu.rs)