Naslovna » Blog » BG Puzzle » BG Puzzle: Padavine
Beogradske fasade (foto: Ivana Botić)
Beogradske fasade (foto: Ivana Botić)

BG Puzzle: Padavine

BG padavine: Pazi, fasada pada!

Izuzmemo li kapi koje nas leti zasipaju iz klima-uređaja postavljenih visoko na prozorima kancelarija i stanova – optimisti bi rekli „vesela osvežavajuća kišica” – i ledenice koje se odozgo sa simsa odlamaju zimi – „čarobne staklene orgulje” – naš grad kao poseban specijalitet turističke ponude „za sva četiri godišnja doba”, koji zbog masovnosti konzumiraju uglavnom Beograđani, ima – padanje delova fasade.

Atrakcija je jednostavna: žitelj već razbijen gužvom u prevozu, zakrčenjima u saobraćaju, lažnim dojavama o postavljenim bombama, visokim računima, poskupljenjima, svakovrsnom teškom brigom, plus rastrzan unutrašnjim sukobima želja i mogućnosti zamišljeno hoda ulicom, a parče betona, cigle, mermera, keramičke pločice, lima ili kakvog drugog građevinskog materijala otkida se sa nekog od ruševnih zdanja i slobodnim padom pikira na trotoar ili kolovoz njemu na glavu, s namerom da ga dotuče.

Verovatnoća da kamen pogodi nedužnog sugrađanina je ogromna, mnogo veća nego da se dobije makar i trojka na lotou. Obična prašnjava kamidžorka na svom kratkom putu pri brzini od 9,81 m/s transformiše se u kamen mudrosti: čoveku koga zvekne, otvore se vidici i sve mu namah postaje jasno – i gde živi, i s kim živi, i kako je sve prolazno, obuzme ga filozofski monolog i shvati da mu žena i deca i nisu baš tako loši kao što je dosad smatrao jer šta je život kad može da proleti za tren, a da mu to ni u ludilu nije palo na pamet pre koliko pet sekundi… Palo je nešto drugo čemu se uopšte nije nadao.

Kiša meteora

Postavlja se laičko pitanje kako nastaje ova kiša meteora. Onda sledi visokoumni, naučni odgovor građevinskih inženjera u kome se pominje poroznost materijala, pa oslabljene kohezione sile među strukturnim atomima materijala – keramike, mermera, metala…

A narodski rečeno, padavina je izazvana višedecenijskim neodržavanjem stambenih zgrada. Ako se desi da ste baš vi prošli u akcidentnom trenu, to je vaša karma, lična sudbina, nesrećan slučaj i niko se zbog toga neće potresti, a kamoli odgovarati zbog nemara.

Našli ste se u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Ko vam je kriv. Što ne pređoste na drugu stranu ulice? Šta ste tu tražili? Drugi put pazite. Pod uslovom da drugog puta ikad bude.

(Napisao: Darko Kalezić)

Pročitajte i druge priče:

• Beogradska moda
• Andrićev venac
• Ušće – srce Balkana
• Vrt dobre nade
• Intervju s Nušićem
• Lokal patriota

»»»» Darko Kalezić rođen je 1963. godine u Beogradu. Objavio je zbirke priča „U repu zvezde padalice“ (Matica srpska, Novi Sad, 1994), „Galerija predaka“ („Rad“, Beograd, 1997) i „Bajke iz Smešne Poljane“ (zbirka priča za decu i mlade duhom, autorsko izdanje, Beograd, 2007) i roman „Škola letenja“ („Narodna knjiga“, Beograd, 2005). Prozu su mu objavili mnogi srpski časopisi, kolumne je pisao za nedeljnik „Singidunum Weekley“, reportaže za „Nacionalnu geografiju – Srbija“ i novinske priče za dnevni list „Politika“. Pokušava da živi i radi u Beogradu. Dosad mu je polovično uspelo: radi, a želeo bi malo i da živi.

Blog „BG Puzzle“ predstavljaju Darkove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“…