Topli sendviči. Kad ih spremam? Kad ne znam šta sa starim hlebom. Kad imam preča posla od boravka u kuhinji. Kad se mojim ukućanima jede nešto baš ukusno!
Na početku, moram da priznam da sam u blagoj prednosti u odnosu na neke ljude, jer u frižideru uvek imam pršutu, kulen, sudžuk, kajmak, sir (Zlatibor rules!), ali nešto od toga većina uvek ima u kući.
Evo šta vam je potrebno, u dve varijante…
Varijanta I
- stari hleb, isečen na kriške;
- margarin za mazanje;
- kulen ili pršuta ili sudžuk;
- kačkavalj;
- kečap;
- origano / majoran / bosiljak.
Varijanta II
- stari hleb, isečen na kriške;
- margarin za mazanje;
- šunka (stišnjena, pica, praška…);
- beli sir;
- kečap;
- origano / majoran / bosiljak;
- jaje.
A sad… topli sendviči!
Pre nego što počnete pripremu, uključite rernu na 250 stepeni. Nikako, ama baš nikako, ne stavljajte sendviče u nedovoljno zagrejanu rernu, jer će se sastojci previše isušiti tokom pečenja.
Svako parče hleba premažite tankim slojem margarina. To će hlebu obezbediti hrskavost.
U varijanti I prvo stavite kulen (ili nešto drugo) na hleb, pa onda listove kačkavalja. Nikako obrnuto, jer je bitno da hleb upije ono što kulen ispusti tokom pečenja. Po vrhu staviti malo kečapa i zapeći. Gotove sendviče posuti nekom začinskom travom koja vam najviše odgovara. Za mene su to majoran i bosiljak, za moje ukućane origano. Birajte.
U varijanti II umutite jaje sa izgnječenim belim sirom, tako da masa bude baš gusta (ne treba da se sliva sa hleba). Dakle, jasno je: prvo ide jaje sa sirom, pa šunka seckana na sitne kockice, pa kečap. Rerna, pečenje, začinske trave.
Uz ove sendviče dobro idu jogurt, (gazirani) sok, pivo, vino… Birajte.
(danubeogradu.rs)