Izdvajamo
Naslovna » Blog » Zlatiborka u Beogradu » Torta sa čokoladnim bananicama
Torta sa čokoladnim bananicama (foto: Dunja Filipović © danubeogradu.rs)
Torta sa čokoladnim bananicama (foto: Dunja Filipović © danubeogradu.rs)

Torta sa čokoladnim bananicama

Torta sa čokoladnim bananicama, kad je spremite po ovom mom receptu, biće slasna, penasto-kremasta, tera na još jedno parče, pa još jedno…

Nećete se namučiti praveći je, ali ćete morati oprati puno posuđa i trebaće vam ovo:

  • 10 čokoladnih bananica,
  • 2 krem šlaga od vanile,
  • 11 jaja,
  • 1 margarin (250 g),
  • 1 kašika sirćeta (alkoholnog),
  • 300 g mlevene plazme,
  • 7 dl mleka,
  • (čak) 31 kašika šećera.

Torta sa čokoladnim bananicama pravi se ovako…

Torta sa čokoladnim bananicama (foto: Dunja Filipović © danubeogradu.rs)
Foto: Dunja Filipović © danubeogradu.rs

Čitavih deset belanaca umutiti u baš čvrst sneg, sa 20 kašika šećera. Dodati jednu kašiku sirćeta, da bi umućena belanca ostala čvrsta.

Staviti u pleh obavezno obložen hartijom za pečenje i peći na 200 stepeni nekih pet minuta, a onda smanjiti temperaturu na 150, pa na oko 130. Koru treba peći (zapravo sušiti) oko sat i po.

Za to vreme, umutiti deset žumanaca i jedno celo jaje sa 11 kašika šećera, tako da smeša bude lepo penasta. Sipati žumanca u vrelo mleko i kuvati na pari, pa ohladiti.

Umutiti margarin, pa u njega dodati kuvana žumanca.

U drugoj posudi umutiti dva krem šlaga, pa sve sjediniti.

Odvojiti šest kašika žutog fila i dodati iseckane čokonanice. U drugi deo fila dodati mlevenu plamu i dobro izmešati.

Filovati hladnu koru i to prvo filom sa čokonanicama, samo odozgo, pa onda svuda okolo filom sa mlevenom plazmom. Važno je da se filom sa plazmom obloži sve, jer će on torti dati formu i čvrstinu. Ako želite, možete sve premazati šlag penom.

Možda vam deluje da će torta biti preslatka i da nećete moći da pojedete više od jednog parčeta odjednom, ali na to ne računajte… Pokušajte da je pustite da makar malo odstoji – tako će biti ukusnija.

Uživajte!

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.