Torta sa čokoladnim bananicama, kad je spremite po ovom mom receptu, biće slasna, penasto-kremasta, tera na još jedno parče, pa još jedno…
Nećete se namučiti praveći je, ali ćete morati oprati puno posuđa i trebaće vam ovo:
- 10 čokoladnih bananica,
- 2 krem šlaga od vanile,
- 11 jaja,
- 1 margarin (250 g),
- 1 kašika sirćeta (alkoholnog),
- 300 g mlevene plazme,
- 7 dl mleka,
- (čak) 31 kašika šećera.
Torta sa čokoladnim bananicama pravi se ovako…
Čitavih deset belanaca umutiti u baš čvrst sneg, sa 20 kašika šećera. Dodati jednu kašiku sirćeta, da bi umućena belanca ostala čvrsta.
Staviti u pleh obavezno obložen hartijom za pečenje i peći na 200 stepeni nekih pet minuta, a onda smanjiti temperaturu na 150, pa na oko 130. Koru treba peći (zapravo sušiti) oko sat i po.
Za to vreme, umutiti deset žumanaca i jedno celo jaje sa 11 kašika šećera, tako da smeša bude lepo penasta. Sipati žumanca u vrelo mleko i kuvati na pari, pa ohladiti.
Umutiti margarin, pa u njega dodati kuvana žumanca.
U drugoj posudi umutiti dva krem šlaga, pa sve sjediniti.
Odvojiti šest kašika žutog fila i dodati iseckane čokonanice. U drugi deo fila dodati mlevenu plamu i dobro izmešati.
Filovati hladnu koru i to prvo filom sa čokonanicama, samo odozgo, pa onda svuda okolo filom sa mlevenom plazmom. Važno je da se filom sa plazmom obloži sve, jer će on torti dati formu i čvrstinu. Ako želite, možete sve premazati šlag penom.
Možda vam deluje da će torta biti preslatka i da nećete moći da pojedete više od jednog parčeta odjednom, ali na to ne računajte… Pokušajte da je pustite da makar malo odstoji – tako će biti ukusnija.
Uživajte!
(danubeogradu.rs)