Čokoladne štanglice… Vrhunski? Da. Čokoladni? Da. Užitak? Ooooo, da… Ne mnogo skupo uživanje, bez nnogo truda. E, baš to!
Evo šta će vam biti potrebno, za tepsiju prečnika 26 cm:
- 6 jaja,
- 12 kašika šećera,
- 2 dl ulja,
- 3/5 margarina,
- 150 g čokolade za kuvanje,
- 100 g kakao praha,
- 1 vanilin šećer,
- 7 kašika brašna,
- ½ praška za pecivo,
- 70-ak g kokosovog brašna.
Sve što je brzo, to je i uKUSnO – čokoladne štanglice na brzinu
Kora
Šest belanaca mutite sa šest kašika šećera. Kad sneg bude baš čvrst, dodajte ulje i mutite dalje. Zatim, dodajte oko 70 g kakaoa u prahu, sedam kašika šećera i prašak za pecivo. Mutite mikserom pažljivo, da se prah ne bi razleteo svuda.
Pecite u podmazanom plehu, na 180 stepeni.
Dok se kora peče, pripremite fil i to ovako…
U dubljem sudu rastopite margarin i čokoladu za kuvanje, na sasvim tihoj vatri (stavim na dvojku, od šest mogućih stepeni zagrejanosti). Dok se margarine i čokolada tope, umutite šest žumanaca sa šest kašika šećera i jedinim vanilinim šećerom.
Ne bi bilo loše da to bude šećer u prahu, ali ni ne mora.
Kad žumanca budu baš, baš penasta, izlijte ih u istopljeni margarin i čokoladu uz konstantno mešanje, na ringli. Dodajte ostatak kakaoa (oko 30 g) i sve izmešajte na ringli, tako da smeša postane sasvim jednolična. Taj proces bi trebalo da traje otprilike oko dva minuta, ne duže.
Vreo fil izlijte na ispečenu koru i odmah pospite kokosovim brašnom.
Prosto ne znam da li je ovaj kolač bolji vruć ili hladan, ali znam ovo: ako ga isečete vrućeg i izvadite parčence, fil će da iscuri sa susednih parčića, a ostale, kad se fil ohladi, nećete moći da razdvojite bez ponovnog sečenja. Sa druge strane, toliko je dobar vruć… Opaka dilema, nema šta!
Uživajte!
(danubeogradu.rs)