Izdvajamo
Naslovna » Blog » Zlatiborka u Beogradu » Čokoladne štanglice: Vrhunski čokoladni užitak
Recepti: Čokoladne štanglice - vrhunski čokoladni užitak (foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs)
Recepti: Čokoladne štanglice - vrhunski čokoladni užitak (foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs)

Čokoladne štanglice: Vrhunski čokoladni užitak

Čokoladne štanglice… Vrhunski? Da. Čokoladni? Da. Užitak? Ooooo, da… Ne mnogo skupo uživanje, bez nnogo truda. E, baš to!

Evo šta će vam biti potrebno, za tepsiju prečnika 26 cm:

  • 6 jaja,
  • 12 kašika šećera,
  • 2 dl ulja,
  • 3/5 margarina,
  • 150 g čokolade za kuvanje,
  • 100 g kakao praha,
  • 1 vanilin šećer,
  • 7 kašika brašna,
  • ½ praška za pecivo,
  • 70-ak g kokosovog brašna.

Sve što je brzo, to je i uKUSnO – čokoladne štanglice na brzinu

Kora

Recepti: Čokoladne štanglice - vrhunski čokoladni užitak (foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs)
Foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs

Šest belanaca mutite sa šest kašika šećera. Kad sneg bude baš čvrst, dodajte ulje i mutite dalje. Zatim, dodajte oko 70 g kakaoa u prahu, sedam kašika šećera i prašak za pecivo. Mutite mikserom pažljivo, da se prah ne bi razleteo svuda.

Pecite u podmazanom plehu, na 180 stepeni.

Dok se kora peče, pripremite fil i to ovako…

Recepti: Čokoladne štanglice - vrhunski čokoladni užitak (foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs)
Foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs

U dubljem sudu rastopite margarin i čokoladu za kuvanje, na sasvim tihoj vatri (stavim na dvojku, od šest mogućih stepeni zagrejanosti). Dok se margarine i čokolada tope, umutite šest žumanaca sa šest kašika šećera i jedinim vanilinim šećerom.

Ne bi bilo loše da to bude šećer u prahu, ali ni ne mora.

Kad žumanca budu baš, baš penasta, izlijte ih u istopljeni margarin i čokoladu uz konstantno mešanje, na ringli. Dodajte ostatak kakaoa (oko 30 g) i sve izmešajte na ringli, tako da smeša postane sasvim jednolična. Taj proces bi trebalo da traje otprilike oko dva minuta, ne duže.

Vreo fil izlijte na ispečenu koru i odmah pospite kokosovim brašnom.

Recepti: Čokoladne štanglice - vrhunski čokoladni užitak (foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs)
Foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs

Prosto ne znam da li je ovaj kolač bolji vruć ili hladan, ali znam ovo: ako ga isečete vrućeg i izvadite parčence, fil će da iscuri sa susednih parčića, a ostale, kad se fil ohladi, nećete moći da razdvojite bez ponovnog sečenja. Sa druge strane, toliko je dobar vruć… Opaka dilema, nema šta!

Uživajte!

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.