Sladoled torta – sočna, penasto-kremasta, limunasta – u mojoj široj porodici poznata iz rečenice: „A jesi l’ možda pravila žutu tortu?“
Pravi se lako, a ni ne prirema se dugo…
Biće vam potrebno ovo:
- 12 jaja,
- 12 kašika šećera,
- 10 kašika šećera u prahu,
- 1 margarin,
- 12 kašika brašna
- rendana kora jednog limuna,
- 2 vanilina šećera,
- 1 prašak za pecivo,
- 7 dl mleka.
- 1 šolja mleka, otprilike.
Sladoled torta se pravi ovako…
Potrebno je napraviti četiri kore, ili dve, ako umete lepo horizontalno da ih presečete.
Smešu za sve četiri kore napravite ovako: 12 belanaca umutiti penasto, pa dodati 12 kašika šećera. Kad sneg bude čvrst, dodati 12 kašika brašna, jedan prašak za pecivo i narendanu koru jednog limuna. Još samo malo mutiti mikserom i peći u plehu, obavezno obloženom papirom za pečenje.
Sladoled torta se filuje ovakvim filom: 12 žumanaca baš, baš penasto umutiti sa 10 kašika šećera u prahu i dva vanilina šećera, takođe samlevena u prah.
U drugoj posudi penasto umutiti margarin, u koji ćete onda postepeno dodavati umućena žumanca i mutiti sve dok smeša ne postane kremasta i jednolična.
Ohlađene kore zaliti sa malo mleka, lagano, kašikom i zatim filovati.
To je sve. Jednostavno i veoma, veoma ukusno, posebno ako izdržite da torta odstoji barem 2, 3 sata pre nego je servirate.
Uživajte!
(danubeogradu.rs)