Naslovna » Blog » Zlatiborka u Beogradu » Sladoled torta
Sladoled torta (foto: Dunja Filipović)
Sladoled torta (foto: Dunja Filipović)

Sladoled torta

Sladoled torta – sočna, penasto-kremasta, limunasta – u mojoj široj porodici poznata iz rečenice: „A jesi l’ možda pravila žutu tortu?“

Pravi se lako, a ni ne prirema se dugo…

Biće vam potrebno ovo:

  • 12 jaja,
  • 12 kašika šećera,
  • 10 kašika šećera u prahu,
  • 1 margarin,
  • 12 kašika brašna
  • rendana kora jednog limuna,
  • 2 vanilina šećera,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 7 dl mleka.
  • 1 šolja mleka, otprilike.

Sladoled torta se pravi ovako…

Sladoled torta (foto: Dunja Filipović)
Foto: Dunja Filipović

Potrebno je napraviti četiri kore, ili dve, ako umete lepo horizontalno da ih presečete.

Smešu za sve četiri kore napravite ovako: 12 belanaca umutiti penasto, pa dodati 12 kašika šećera. Kad sneg bude čvrst, dodati 12 kašika brašna, jedan prašak za pecivo i narendanu koru jednog limuna. Još samo malo mutiti mikserom i peći u plehu, obavezno obloženom papirom za pečenje.

Sladoled torta se filuje ovakvim filom: 12 žumanaca baš, baš penasto umutiti sa 10 kašika šećera u prahu i dva vanilina šećera, takođe samlevena u prah.

U drugoj posudi penasto umutiti margarin, u koji ćete onda postepeno dodavati umućena žumanca i mutiti sve dok smeša ne postane kremasta i jednolična.

Ohlađene kore zaliti sa malo mleka, lagano, kašikom i zatim filovati.

To je sve. Jednostavno i veoma, veoma ukusno, posebno ako izdržite da torta odstoji barem 2, 3 sata pre nego je servirate.

Uživajte!

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dunja Filipović