Krompir salata, pa tako i ostale presne salate, nije samo (uvod u) ručak, već može da bude i poseban obrok, dopuna doručku ili večeri.
Krompir salata nije namenjena isključivo vegetarijancima, već je omiljena u narodu, kako uz ribu tako i uz razna „mesišta“.
Za pripremu je potrebno sledeće:
- 750 gr krompira,
- mala glavica crnog luka,
- sos za salatu*,
- malo soli.
*Sos za salatu se priprema lako: umute se tri kašike ulja, jedna do dve kašike sirćeta ili soka od limuna i malo soli, doda se kašičica sitno seckanog peršuna, a ako volite dodajte i malo bibera.
Krompir salata se priprema ovako…
Krompir sa ljuskom se obari, zatim se oljušti i naseče na tanke kriške, pomeša se sa crnim lukom nasečenim na kocke i sa sosom za salatu (umesto sosa možete da sipate i majonez), posoli se i ostavi se da odstoji oko dva sata.
Krompir salata se iznosi na trpezu ukrašena buketićima peršuna ili kriškama krastavca.
(danubeogradu.rs)