dmBio asortiman
Naslovna » Blog » Zlatiborka u Beogradu » Albanska salata… brusketi… albrusko zalogajčići
Albanska salata... brusketi... albrusko zalogajčići (foto: N. Mandić za danubeogradu.rs)
Albanska salata... brusketi... albrusko zalogajčići (foto: N. Mandić za danubeogradu.rs)

Albanska salata… brusketi… albrusko zalogajčići

Neko ovo zove albanska salata, neko brusketi. Eto, iskombinovaćemo i reći da su albrusko zalogajčići, ili prosto – prepečeni ‘lebac sa još koječime…

Albanska salata – sastojci

  • Baget ili neki drugi hleb
  • 1 dl ulja
  • 2 kašičice tucane ljute paprike
  • 1 glavica belog luka
  • (morska) so

Najviše volim da za ovo koristim beli baget, ali ga danas nisam našla u pekari, pa sam koristila običan beli hleb isečen na kriške.

Dakle(m), isecite baget na kriške debljine oko 1 cm, a ako koristite već isečeni hleb, onda svaku krišku isecite na četiri dela. Komade hleba poređajte na ploču tostera (onaj za sendviče, na preklop). U šoljici razmutite ulje i tucanu ljutu papriku, pa svako parče prelijte ovom smešom.

Albanska salata... brusketi... albrusko zalogajčići (foto: N. Mandić za danubeogradu.rs)

Toster preklopite i ispecite hleb sa obe strane, tako da bude hrskav.

Na dasci za sečenje sitno, najsitnije, iseckajte beli luk, pomešajte ga sa zapreminski sličnom količinom tucane ljute paprika i prelijte malom količinom ulja. Najbolje je da prstima pomešate ove sastojke i izgnjavite ih dobro usput, kako bi beli luk pustio što više soka.

Svako parče prepečenog hleba dobro natrljajte ovom mirisnom smešom na dasci za sečenje i pospite krupnom morskom solju.

Albanska salata... brusketi... albrusko zalogajčići (foto: N. Mandić za danubeogradu.rs)

Među glupim pitanjima, dobijenim dok sam ovo jedared pravila, izdvojilo se šampionsko: „A kad se ovo jede?“ Pa, uvek! Samo, uz jogurt, uz vince, pivce, masni sir… Ma, uz šta god hoćete!

(Sad bacite pogled na naslovnu fotku!) Htedoh da slikam punu činiju, al’ ne stigoh. Nestade skoro sve, za tren.

I ne zaboravite: hrana nije hrana, ako sve ne vrca od holesterola i triglicerida. Uživajte!

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.