Izdvajamo
Naslovna » Blog » Zlatiborka u Beogradu » Slatko, slatko, živelo slatko! Dalmatinske fritule, na Zlatiborkin način
Slatko, slatko, živelo slatko! Dalmatinske fritule, na Zlatiborkin način
Slatko, slatko, živelo slatko! Dalmatinske fritule, na Zlatiborkin način

Slatko, slatko, živelo slatko! Dalmatinske fritule, na Zlatiborkin način

Skoro sam spremala fritule, kao dalmatinske, a u stvari, „zlatiborske“ fritule, uz malo prerađen recept. Pa, evo, da podelim to sa vama…

Rado bih vam napisala koliko tačno čega ide u testo, ali kod mene to nekako sve ide otprilike. I tako, otprilike, trebaće vam ovoliko ovoga (uglavnom po dva koječega):

  • 2 jajeta
  • 2 vanilina šećera
  • 2 kašike šećera
  • 2 x 2 šolje jogurta
  • 2 kašike rakije (uzmem onu što je tata onomad pekao, zlatiborsku-šljivovicu-ljutu-prepečenicu)
  • 2 x 10 kašika brašna (e ovo je baš, baš otprilike)
  • prašak za pecivo
  • malo soli
  • (po želji) u testo možete dodati brusnice, suvo grožđe, borovnice…

Fritule su gotove za tren…

Pomešajte sve sastojke, kao kad pravite palačinke. Mešam ručnom mutilicom – nema potrebe da koristite mikser, jer se testo lako umuti ručno.

Ono na šta bi najviše trebalo da obratite pažnju, jeste gustina testa. Ako procenite da je previše retko (kad budete stavljali testo u vrelo ulje, samo će vam se kasti: ako se razliva, pa fritule ne budu lepe loptaste, onda je retko), slobodno dodajte još brašna. Čak ga dodajem u dva-tri navrata, jer se testo, kako stoji, samo od sebe razređuje.

Testo uzimajte kafenom kašičicom i spuštajte ga u vrelo ulje. Fritule se prže u doooosta vrelog ulja. Važno je da u njemu plivaju, kako bi se same okretale i ravnomerno pržile sa svih strana. Pazite: veoma brzo budu gotove, ne dajte da vam izgore!

Kad su pržene, izvadite ih i odmah pospite šećerom u prahu pomešanim sa cimetom. Ako ovo ne uradite odmah, upiće svo ulje i šećer će prosto skliznuti sa njih.

I ne zaboravite: hrana nije hrana, ako sve ne vrca od holesterola i triglicerida. Uživajte!

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.