Izdvajamo
Naslovna » Blog » Zlatiborka u Beogradu » Taj divni čokoladni kolač sa orasima
Čokoladni kolač sa orasima (foto: Nenad Mandić © danubeogradu.rs)
Čokoladni kolač sa orasima (foto: Nenad Mandić © danubeogradu.rs)

Taj divni čokoladni kolač sa orasima

Čokoladni kolač sa orasima sprema se relativno brzo ali se još brže i pojede, a dok se pravi potrebno je udaljiti decu… i veliku decu iz kuhinje.

Sastojci za kolač:

  • 1 šolja mleka,
  • 250 g čokolade za kuvanje,
  • 9 kašika šećera,
  • 4 jajeta,
  • 8 kašika brašna,
  • 1/2 praška za pecivo,
  • 200 g margarina,
  • orasi (onako baš otprilike).

  • 200 g čokolade za kuvanje i
  • 6 kašika ulja.

Čokoladni kolač sa orasi sprema se ovako…

Čokoladni kolač sa orasima (foto: Nenad Mandić © danubeogradu.rs)

Prvi deo…

Mleko ugrejte do ključanja, pa dodajte polovinu šećera, margarin i čokoladu. Mešajte dok se ne sjedini. Ako za ovu radnju koristite desnu ruku, onda mešajte u smeru suprotnom od smera kretanja kazaljke na satu. Ovako je mešanje ravnomernije i sigurnije – nema prosipanja, prskanja i sličnih problema.

Drugi deo…

Umutite belanca sa drugom polovinom šećera, pa dodajte žumanca i mutite još koji minut. Onda dodajte brašno i prašak za pecivo, pa još sasvim kratko mutite miskerom.

Smeši broj 2 dodati smešu broj 1 i sve lepo ravnomerno izmešati.

Peći 20-ak minuta na 180 stepeni, a pred kraj pečenja pripremiti čokoladnu glazuru.

Čokoladni kolač sa orasima (foto: Nenad Mandić © danubeogradu.rs)

Glazuru bi trebalo pripremati u posudi za kuvanje na pari, ali meni nekako uvek žao da uradim tako, jer mi puno te čokolade ostane na velikoj posudi. Obično to radim tako što u veću posudu sipam vodu i stavim na ringlu da provri, a u nju onda ‘uvalim’ manju posudu, u koju sam stavila izlomljenu čokoladu i ulje i mešam dok se ne istopi i sjedini.

Glazura se izliva po kolaču čim je gotova. Izmrvljene orahe pospite dok je glazura još vruća, da orasi ne bi samo skliznuli sa nje…

Kolač se prvo hladi na kućnoj temperaturi a onda neka kulira u frižideru. Seče se tek kad se dobro ohladi i to obavezno zagrejanim nožem, da glazura ne bi pucala.

Treći deo

Uživajte!

(danubeogradu.rs)

loading...

Jedan komentar

  1. Čokoladno savršenstvo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.